Parlementaire enquête Afghanistan

Dave Hagenstein 29 aug 2021 / 09:37 uur

In een interne correspondentie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd al gewaarschuwd voor de mogelijke ‘ineenstorting van Afghanistan’. Deze memo bewijst dat de regering van de VS op de hoogte was. Frankrijk trof al vanaf april de voorbereidingen, de Britten hielden zich al zeker drie maanden bezig met de evacuatie. En Nederland?

Kaag geeft toe: ‘We hebben het niet zien aankomen, we hebben het verkeerd ingeschat’, kopt het Parool. Hoe is dat mogelijk? Een kort onderzoek.

Bewijzen

De heer Stoffer (SGP) stelt de volgende vraag: „Een andere vraag aan beide ministers (Kaag en Bijleveld) is: zijn er naast tolken nog andere burgers of groepen die persoonlijk gevaar lopen vanwege hun samenwerking met onder andere Nederland en zo ja, hoe worden ook zij beschermd?”

Dan zijn er nog vragen gesteld door lid Piri omtrent de noodsituatie van Afghaanse tolken. Vervolgens is er nog een brief van de minister van defensie met een periodieke update omtrent de veiligheidssituatie in Afghanistan. Alle informatie komt uit het Commissiedebat van 21 juli 2021 om 14.00 uur.

Oud-chef AIVD generaal b.d. Rob Bertholee: ‘Verbazing over trage reactie Afghanistan’ (Telegraaf 19 augustus 2021) „Dit hadden we zien aankomen.” En: het Afghaanse personeel van de Nederlandse ambassade heeft al in februari de leidinggevenden gewaarschuwd (16-8-2021/NRC). „Ik begrijp niet waarom Nederland zo lang wachtte met de evacuatie”, zegt een van de Afghaanse personeelsleden. De vraag: wat hebben de leidinggevenden van de ambassade van Kabul met de informatie van de Afghaanse medewerkers gedaan?

Kaag en Bijleveld hebben het dus wel geweten, maar hebben niet alle signalen goed en op tijd geïnterpreteerd en ze hebben een dodelijke inschattingsfout gemaakt. Erbij moet gezegd worden dat een aantal Afghaanse Nederlanders, ondanks het negatieve reisadvies van BZ, naar het land is afgereisd.

En wat nu?

De laatste Nederlandse bus is naar het vliegveld vertrokken, mensen zonder paspoort zijn hardhandig de bus uit gewerkt. De poorten zijn gesloten, een terroristische aanslag is door IS-K gepleegd. De overige Afghaanse helpers kunnen niet meer worden geëvacueerd.

En wat nu? Afghanen moeten vluchten en onderduiken en vanwege financiële nood houden ze dat niet lang vol. Na 31 augustus laat de Taliban zijn ware gezicht zien. Martelingen en een mogelijk wisse dood tot gevolg.

Na de deadline kan Kaag alleen maar machteloos toekijken en ze roept: „We hebben het niet geweten.” Ze zal haar handen in onschuld wassen en de gevolgen op de bondgenoten willen afwentelen.

Wil zij wel met zo’n Curriculum Vitae een leidende rol spelen in een nieuw kabinet met GroenLinks en PvdA als haar ‘wing mates’? Kaag en Bijleveld kunnen een eventuele parlementaire enquête niet succesvol doorstaan. Met bloed aan hun handen kunnen ze niet regeren want ze zijn politiek verlamd. Een mea culpa is niet voldoende. Kaag en Bijleveld, jullie weten wat jullie te doen staat.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Parlementaire enquête Afghanistan
Sluiten