Genderneutraal Gouden Kalf

Han Maas 21 aug 2021

De acteur Rijk de Gooyer doet zijn naam eer aan door zijn in 1995 gewonnen Gouden Kalf uit het raam van de taxi van Maarten Spanjer te gooien – ‘flikkeren’ had ook nog gekund in die tijd. Het is in het tv-programma Taxi waarin acteur Spanjer – vriend van Rijk – de rol van taxichauffeur speelt. Rijk vindt de uitreiking van eerder die avond maar armetierig. Dus stuitert het arme Kalf over de snelweg. In 1999 gebeurt dat nog een keer met een door Rijk gewonnen Kalf; Maarten Spanjer gooit deze keer het Kalf uit het raam.

‘Ik heb een fokking Gouden Kalf in mijn hand,’ zegt acteur Nasrdin Dchar in 2011. Wel blij met zijn prijs, als iemand met Marokkaans bloed. Hij noemt de angst voor buitenlanders, die volgens hem door de politiek wordt gevoed – hoe neutraal is het Kalf eigenlijk?

Als het aan de organisatie van Het Gouden Kalf ligt, wordt het dier genderneutraal. Acteurs en actrices worden non-binair acterend, inclusief op een grote hoop gegooid. Het gaat om de prestatie van de ‘acteurpersoon’. De beste hoofdrolspeler krijgt zo’n ‘fokking’ Kalf.

Wordt het topacteur Pierre Bokma? Toch duidelijk een man die alleen maar nog beter acteert als hij met een briljante hoofdrolspeelster zoals Elise Schaap acteert. Maar we gaan uitsluitend, dus ex- in plaats van inclusief, nog naar eenakters kijken of luisteren naar uiterst binaire kutpraatjes van de vaginadialogen-podcast van actrice Anne-Marie Jung: Macramé je snee. Dat is gebiedende wijs, dus moet het macramee zijn, maar dat hoor je toch niet.

Het nadeel van Bokma (jenevermerk) – ik zeg beslist niet dat het zo is – kan de associatie met het verleden zijn, het drankgebruik van Rijk de Gooyer: vliegt er weer een Kalf het raam uit!

Geen ooi, geen ram, gewoon genderneutraal: Schaap. Ik denk dat Elise de meeste kans maakt op het genderneutrale Kalf, voorheen stier- of koekalf. In een halflege, besmettelijke zaal met politiek correcte ‘woke people’, zal ze de prijs in ontvangst nemen. In haar speech bedankt ze iedereen en zegt van ze te houden. De presentatie is als vanouds oubollig humoristisch gescript. De organisatie is tevreden met een paar kalveren minder. Borrelen na afloop, misschien drinkt Elise wel een paar Bokma’s met Pierre. En mochten jullie doorzakken, samen in de taxi op de achterbank belanden, speel dan weer eens zo’n heerlijke, seksistische, rolbevestigende scène die toch écht niet meer kan. Waarvan men schande spreekt, maar die iedereen heeft gezien. Of ga gezellig macrameeën. En voor de humor: als de taxichauffeur het raam laat zakken, flikker dan dat fokking genderneutrale Kalf het raam uit.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.