Geldwolven

Dave Hagenstein 4 jul 2021 / 17:00 uur

Zijn de banken bezig met een financiële staatsgreep? Ze zetten het financiële verkeer naar hun hand en de burger wordt ‘achter de bank geschoven’. ING, ABN-AMRO en de Rabobank minachten de hardwerkende spaarders, die respectloos aan de kant worden gezet.

In 2019 werden giga-winsten geboekt. ING: 4,8 miljard euro. ABN-AMRO: 2,46 miljard. Rabobank: 2,2 miljard. En dat blijkt voor hen niet genoeg te zijn. Jarenlang hebben ze structureel de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme overtreden. Er was sprake van verwijtbaar schuld-witwassen. De banken, ooit de trots en zekerheid uit het verleden, zijn op dit moment niet te vertrouwen. Het solide imago heeft plaats gemaakt voor een bijna louche cultuur.

The sky is the limit. Over de ruggen van de Nederlanders wordt vermogen opgebouwd en winst gemaakt. Het zijn financiële roofdieren. Ze ontpoppen zich als een Dagobert Duck, die meer integriteit uitstraalt dan deze geldwolven.

Geld sparen kost geld

Het Nibud merkt terecht op: „Geld lenen kost geld, maar geld sparen en contant geld opnemen inmiddels ook. Het gebruik van contant geld mag niet leiden tot ‘gebruikersboete’. Het is een wettig betaalmiddel met een maatschappelijke functie.”

Ooit werden we aangemoedigd om Zilvervloot te sparen. Het doel van de overheid was om de jeugd aan het sparen te krijgen en dat is gelukt. Door vlijt en spaarzin hebben de Hollanders op financieel/economisch gebied Nederland op de kaart gezet. Bijzonder: in het coronajaar 2020 hebben de consumenten 42 miljard gespaard! Eens geprezen, nu gestraft. Een knotsgekke wereld waar u en ik de dupe van worden.

Ondanks hun vermogen is de dienstverlening zwaar op z’n retour. Filialen zijn gesloten, voor bijna elke transactie moet je geld betalen. Maatschappelijk zwakkeren en ouderen worden er de dupe van. Deze doelgroepen hebben moeite met de complexe digitale wereld. Contant geld geeft overzicht en zekerheid.

Een grotere tegenstelling tussen de ‘uitgeklede’ dienstverlening, de ‘gebruikersboete’ en de exorbitante bonussen – 2020 uitgezonderd – is niet mogelijk. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het management aan de top zit voor eigen gewin. En als dit beeld klopt, dan moeten ze onmiddellijk ‘bakzeil halen’.

Tijd om terug te slaan

Burgers vallen als makke schapen ten prooi aan een roedel geldwolven. Wat zijn op dit moment de mogelijkheden? Nog steeds: ‘Eendracht maakt macht’. De Gele Hesjes hebben zichzelf met hun acties  op de kaart gezet. In het Westen hebben burgers meer macht dan ze denken. Het recht van demonstreren geeft je de mogelijkheid om je ongenoegen te uiten en in verzet te gaan.

Juist nu kan de Tweede Kamer bewijzen dat ze op dit gebied als tegenmacht een vuist kunnen maken.  Links zal er beslist voor te porren zijn om op de barricaden te klimmen. Het levert beslist een aantal zetels op en die hebben ze hard nodig.

Financiële instellingen zijn niet meer ‘zo zeker als de bank’. Een graaicultuur leidde tot de kredietcrisis. Ook in de natuur heeft de wolf last van een slecht imago.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Geldwolven
Sluiten