Pek en veren

Dave Hagenstein 12 jun 2021 / 11:30 uur

Het laatste volksgericht was in 1961 in Staphorst. Anno 2021 wordt Sywert van Lienden met pek en veren op een mestkar naar Den Haag gereden. Een woedende volksmenigte staat joelend langs de kant van de weg. Hier en daar worden mondkapjes naar hem gegooid. Gaan ze naar het Binnen- of Buitenhof?

Een criticaster van de mondkapjes-ondernemer laat op sarcastische wijze zijn mening blijken. De boodschap: ‘9.000.000!! Bedankt. Sywert’. De vliegtuigjes van Dutch Air Advertising cirkelen urenlang boven Nederland. De onbekende persoon is duidelijk geen fan van hem.

Buitenhof

Na zich te hebben ontdaan van pek en veren mag Sywert in VPRO’s Buitenhof bij Twan Huys in het beklaagdenbankje plaats nemen. Hij stinkt. Deskundig wordt hij gefileerd en op zijn plaats gezet: „Dit is flauwekul, je bent koning, voorzitter, admiraal van je eigen stichting.” Er blijkt een BV te zijn met winstoogmerk en een stichting zonder winstoogmerk. Begrijpt u het nog? Slimme jongen die Sywert. Hij weet alles over BV’s, stichtingen en stille vennoten, hij heeft zijn hand overspeeld. Als je het onderste uit de kan wilt, dan krijg je het lid op je neus.

Bij Twan Huys biecht hij zijn zonden op. Het ‘riekend’ zaakje blijft omhuld met een waas van geheimzinnigheid. Sywert: „Het ministerie van Volksgezondheid wil de geheimhoudingsconstructie omtrent de mondkapjes niet opheffen.” Een woordvoerder van minister Van Ark ontkent dat het departement dwarsligt bij openbaarmaking. „De betrokken bedrijven hebben onderling zelf geheimhouding afgesproken.”

Aflaat

Hij kiest eieren voor zijn geld en besluit een paar aflaten te kopen om zijn zonden weg te wassen. Hij maakt een sociaal gebaar door een schenking aan te kondigen aan het KWF. „Het is geld van de belastingbetaler”, zegt KWF. Ook de deuren van KiKa en het prinses Máxima Centrum blijven gesloten, ze willen geen besmet geld aannemen.

De Heer is Van Lienden niet goed gezind. Misschien staat Hij wel open voor zelfkastijding en penitentie. Zijn boetedoening in de vorm van gebeden verspreiden zich over zijn goed geoliede netwerk waaraan hij zijn imago heeft te danken.

Tegen Covid-19 kunt u zich laten vaccineren, tegen ‘pek en veren’ bestaat geen vaccin. Sywert van Lienden is besmet, er blijft altijd een luchtje aan hem hangen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Pek en veren
Sluiten