Wel van alles willen weten, maar niet liken of reageren

Jean Dineka 11 jun 2021 / 19:00 uur

Je herkent het vast en zeker wel… Of het nou een spannende mededeling is dat je met een nieuwe baan bent begonnen, de sleutels van je nieuwe woning hebt gekregen of er een nieuwe baby in opkomst is. Of het verdrietige nieuws is dat er een dierbare persoon of je oude trouwe viervoeter is overleden.

Of gewoon een trotse, toffe foto is, waarmee je even wilt laten zien dat je met bloed, zweet en tranen eindelijk je rijexamen of schooldiploma hebt gehaald. Of een klein filmpje is dat je – na lang overpeinzen – naar buiten hebt durven brengen om je verborgen talent, zoals rappen, dansen, tekenen of zangkunsten, te laten zien. Niets lijkt die ene ‘zogenaamde’ volger in je lange vriendenlijst op Facebook, Twitter of Instagram te kunnen boeien.

Iedereen heeft waarschijnlijk wel tenminste één volger in zijn vriendenlijst staan die al je berichten, foto’s en video’s op sociale media voorbij ziet komen, maar geen enkele interesse toont door gewoon af en toe een reactie onder je bericht achter te laten, je bericht met andere mensen te delen of een duim omhoog te doen. Het is waar dat het voor de ene persoon net wat belangrijker is dan voor de andere, maar over het algemeen is het gewoon even fijn om soms een complimentje of in elk geval een reactie van de ander te krijgen. Zeker van personen die je heel goed kent. Het hebben van veel volgers op sociale media is wel leuk, maar het zou natuurlijk nog mooier zijn als ze ook allemaal actief waren en evenveel op je berichten reageren, zoals je bij hen ook altijd probeert te doen.

In principe maakt het natuurlijk niet veel uit of het een keer gebeurt. Dat kan. Niet iedereen wil of kan per slot van rekening 24 uur per dag actief op sociale media zitten. En iedereen heeft daar het volste recht toe. Zelfs ik kan dat niet. Of is in staat om alle berichten op sociale media te lezen, waar we elke dag mee worden overspoeld.

Maar als het elke keer gebeurt, is het dan niet logisch dat ik mij langzaam begin af te vragen waarom je überhaupt door bepaalde mensen wordt gevolgd, als ze mij de indruk geven dat ze toch niet geïnteresseerd in mij of mijn berichten zijn. ‘Wordt het mij wel gegund?”, luidt de gedachte vaak in mijn hoofd? Of ”Zou het misschien door de inhoud van mijn bericht kunnen komen? Heb ik misschien iets verkeerds gezegd? Had ik het bericht, de foto of de video wel op sociale media moeten plaatsen? Misschien heb ik daar iemand per ongeluk mee gekwetst?’.

Wat me ook vaak stof tot nadenken geeft en bij mij vragen oproept, is als ik zie dat mensen – die heel actief zijn op sociale media – allerlei dingen van andere mensen lopen te liken, te delen en erop reageren, en niet op die van jou. Ik kan mij voorstellen dat de meesten zich hierdoor vaak genegeerd voelen. Of ze kunnen zich in het ernstige geval een beetje minderwaardig gaan voelen, wat uiteindelijk eventueel tot een laag zelfbeeld kan leiden. En dat is gevaarlijk: het tast als het ware je eigenwaarde aan, zeker als dit door meerdere ‘zogenaamde’ volgers wordt gedaan.

Dit alles kan worden versterkt als je na het plaatsen van berichten op sociale media helaas tot je verbazing moet ontdekken dat bepaalde mensen in je vriendenlijst om onduidelijke redenen je hebben ontvolgd. Het vervelende is dat je er ook niet achter kunt komen wie afstand van je heeft genomen. Aan de andere kant zou je je ook kunnen vragen of dat eigenlijk wel zo vervelend is. Waarom zou je immers een volger in je vriendenlijst willen hebben die je toch niet echt volgt of je niet in je waarde laat?

Dit is vaak één van de belangrijkste redenen voor veel mensen (geweest) om van sociale media af te gaan. Vooral om op tijd aan deze negatieve vermoedens van mogelijke afgunst van bepaalde mensen (maar gewoon uit het hele negativisme) te kunnen ontsnappen. Of ze plaatsen gewoonweg geen berichten, foto’s of video’s op sociale media meer. En dat is jammer.

Een belangrijke boodschap voor iedereen en ook gericht aan mezelf: laat de ander zo nu en dan weten wat je van de berichten, foto’s en video’s van de ander vindt. Ook jouw mening doet er toe! Iemand hecht er soms stiekem meer waarde aan dan jij en ik ons kunnen voorstellen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wel van alles willen weten, maar niet liken of reageren
Sluiten