‘Gewoon Bloot’ – je ‘volledig ontklede naakte’ oma

Han Maas 23 mrt 2021 / 20:30 uur

‘Ze was daarmee de eerste volledig ontklede naakte vrouw op de Nederlandse televisie’, staat er op Wikipedia. Nou, ‘volledig ontkleed en naakt’ is wel héél erg bloot. Zeker voor 1967.

Phil Bloom, een jonge vrouw, zit naakt achter de krant Het Vrije Volk. Ze leest een artikel voor dat ze niet naakt op tv in het VPRO-programma Hoepla van de controversiële Wim T. Schippers zal verschijnen. Vervolgens doet ze de krant opzij en zien we voor het eerst blote borsten op tv. Haar benen heeft ze keurig gekruist.

Het leidde tot Kamervragen. De Boerenpartij, u weet wel, van Boer Koekoek die zijn pony’s verwaarloosde, sprak van schending van de eerbaarheid. Dion Graus van de PVV zal dat als dierenliefhebber nooit doen. En wat hij met zijn vrouw doet is privé.

Waar niet over werd gesproken was de vorm van de bollekes van Phil. Te klein, te groot, of juist goed…? Ja, dat het een schande was. Dat waren ook de latere programma’s van Wim T. Schippers waarin bloot of absurdisme voorkwam. Maar iedereen had het wel gezien, onder het mom dat je er anders niet over mee kon praten.

Werd er een taboe doorbroken of was het shockeren? Of is dat hetzelfde? Een aantal jaren later waren het de feministische Dolle Mina’s die met hun bh begonnen te zwaaien en hun ontblote borsten in die beweging meenamen. Maar dat hoorde bij emancipatie en had geen seksueel uitgangspunt, zo te zien…

Eng was pas de opvatting van sommige politici in die tijd, zoals Bram van der Lek van de voormalige PSP, dat zolang volwassenen en kinderen vrijwillige seks met elkaar hebben, dat geen probleem is.

Open en Bloot was midden jaren 70 het eerste tv-programma dat het openlijk over seksualiteit had. VARA-presentator Joop van Tijn sprak op bekakte toon het woord ‘neuken’ uit. Veel bloot was er niet te zien. Met de komst van internet werden vraag naar en aanbod van bloot in ruime mate op elkaar afgestemd. Om te laten zien dat dit een ideaalbeeld is van bewerkte borsten en andere lichaamsdelen en niet met de werkelijkheid overeenstemt, staan oudere mensen naakt voor kinderen in het tv-programma van nu: Gewoon Bloot. In het stokoude kinderprogramma Wie wil mijn marmotje zien? werden kinderen al door bioloog Han Rensenbrink ‘misbruikt’: de marmot was gewoon een harige cavia.

‘Aanleiding tot pedofilie’ is echter een misplaatste omgekeerde gedachtegang. Maar bestaat er niet zoiets als ethiek en esthetiek? Zonder in de door vorderende leeftijd veroorzaakte details te treden: wie wil nu zijn ‘volledig ontklede naakte’ oma zien?

Reageer op artikel:
‘Gewoon Bloot’ – je ‘volledig ontklede naakte’ oma
Sluiten