Een nieuw geloof

Sylvia Peters 23 mrt 2021 / 17:44 uur

Natuurlijk balen we allemaal van die avondklok en moeten we er niet aan denken dat we hier nog een poos aan vast zitten. Zeker niet als zondag 28 maart de zomerklok ingaat, dan is die avondklok extra zuur. Dit zou op zich een prima beweegreden kunnen zijn om eventueel de avondklok een uur later in te laten gaan.

Maar… Laat dit inderdaad de enige reden zijn voor het latere tijdstip van het ingaan van de avondklok en kom niet met een ramadan aan. Hoe geweldig ik onze burgervader ook vind, dit slaat kant nog wal. Hoezo wordt het dan ineens ingewikkeld voor mensen om zich eraan te houden? Was het dat al niet voor iedereen? En wat maakt het uit dat de avondklok er tijdens de ramadan is? We mogen toch maar één bezoeker per dag ontvangen? Dus hoezo dan familiebezoeken? Of geldt die regel niet voor moslims?

Argument gaat te ver

Ondanks dat ik niets tegen de ramadan heb, gaat dit argument me echt even te ver. Met kerst wilden mensen elkaar ook bezoeken en ook toen was het aantal beperkt. Dus ook hier verwacht ik geen uitzondering op het aantal bezoekers als de cijfers zo hoog blijven en de derde piek er inderdaad komt. We doen dit toch om het oplopende aantal besmettingen tegen te gaan? Natuurlijk hopen we dat er tegen die tijd versoepelingen kunnen zijn omdat de cijfers het toelaten. Niet alleen voor de moslims, maar voor alle Nederlanders. Want dat is toch zo graag wat we willen, allemaal Nederlanders zijn zonder dat er onderscheid wordt gemaakt?

Geen uitzonderingen

Dus hanteer gelijk monniken, gelijke kappen. Geen uitzonderingen voor de moslim of de kerkganger. Het is al erg genoeg dat mensen niet naar de begrafenissen van hun dierbaren kunnen, hun kinderen niet kunnen zien, geen feestjes kunnen vieren of troost kunnen zoeken bij elkaar. Wij willen ook graag proosten op het terras en lekker eten in het restaurant, maar we moeten ons er ook bij neerleggen dat dit niet kan zolang het virus nog zo toeslaat.

Het kan en mag niet zo zijn dat een geloof de tendens bepaalt voor de maatregelen. Dat geldt zowel voor de kerkgangers als voor de bezoekers van een moskee. Als dat wel zo is dan denk ik dat er voor veel mensen ineens spontaan een nieuw geloof in het leven wordt geroepen. Waarbij de god van dit geloof nog weleens de barman of de dj zou kunnen zijn.

Reageer op artikel:
Een nieuw geloof
Sluiten