Geen Kees van gegeten

Quinn Hansen 26 feb 2021 / 16:30 uur

Toen ik De Gram (jargon voor de applicatie van het sociale netwerk Instagram) afgelopen week opende, werd ik tot mijn verbazing geconfronteerd met de verontwaardigde berichten van vele Nederlanders. Het ging om een van de standpunten die de SGP inneemt ten aanzien van het homohuwelijk.

Op grond van de Bijbel kan namelijk geen goedkeuring worden gegeven aan de homoseksuele praktijk. Daarbij wordt er wel expliciet vermeld dat geweld tegen homoseksuelen absoluut verwerpelijk is, aldus de SGP. Met deze bevinding zijn vele Nederlanders tot in het diepst van hun essentie geraakt.

Niks nieuws dacht ik toen ik het las. Je hoeft geen politicologie gestudeerd te hebben om te weten hoe de SGP staat tegenover het homohuwelijk. Zij staan daar al ruim 100 jaar op deze manier in en er zijn geen aanwijzingen dat onze oranje vrienden daar in de nabije toekomst anders over zullen gaan denken.

Bij wie de ophef dit keer ontstond weet ik niet. Was het de heer Jetten die zijn politieke tegenstander nu net voor de verkiezingen nog even een trap wilde geven? Niet dat het veel effect zou hebben overigens, beiden heren vertegenwoordigen immers een geheel ander deel van de populatie. Of was het toch beroepsmooiboy Robbert Rodenburg? Ook hij besloot zijn mening omtrent het omstreden standpunt met de wereld te delen en hij publiceerde een bericht op De Gram. Rodenburg was nogal verontwaardigd dat de SGP het betreffende standpunt had gepubliceerd. Bovenal stoorde hij zich aan het feit dat de partij ‘elk jaar opnieuw’, ‘zo enorm actief’ haar standpunt naar buiten toe brengt.

Iemand die de politiek een beetje in de gaten houdt, weet gewoon dat dat niet waar is. Deze standpunten staan al jarenlang op de website van de partij vermeld en worden niet nu pas gepubliceerd in de aanloop van de verkiezingen. Gelooft u mij niet? Aanschouw het zelf. De partij beschikt tegenwoordig gewoon over een eigen domeinnaam, waardoor de partij ook voor de moderne kiezer vindbaar is. Plan uw bezoek wel even vooraf, de website is op zondag namelijk niet toegankelijk. Bovendien vraag ik mij af of het wel de SGP is die het vuurtje wederom doet aanwakkeren.

Een ding is zeker. Wie wil trouwen van de LGBTQ+ gemeenschap, hoeft niet te rekenen op een zegen van de SGP. Of dacht u soms dat we in augustus zij aan zij met de heer Van der Staaij op de Prinsengracht zouden staan? Ik zou het wel willen zien: het hele Bijbelgenootschap onder leiding van Van der Staaij op een boot in oranje bikini’s, want dat is de kleur van de partij. We laten alle heren (het zijn immers alleen heren) uit solidariteit met de gays appetijtelijk met elkaar zoenen en vurig tegen elkaar aan schuren. En de boot waarop zij varen noemen wij dan De Ark van Soa, dat vind ik wel toepasselijk. Ik zou het ontzettend gezellig vinden, maar ik acht de kans nihil dat het er ooit van zal komen.

Het punt is dat de heer Van der Staaij een volksvertegenwoordiger is die door zijn achterban democratisch is gekozen. Waarom wordt de beste man dan toch voortdurend met modder bekogeld? Waarom kunnen wij niet gewoon eens een beetje lief zijn voor elkaar en wat meer begrip tonen voor elkaars onbegrip? Je hoeft het niet met alles eens te zijn, dat gaat ook niet. Wij zitten immers met 17 miljoen meningen bij elkaar op de lip. Gun elkaar daarom toch af en toe gewoon een beetje ruimte. Democratie is geen alleenrecht voor progressieven, hoewel progressie in een democratie natuurlijk op zichzelf al een relatief begrip is.

Reageer op artikel:
Geen Kees van gegeten
Sluiten