Dear John: ‘Bang’

Milan de Geit 26 feb 2021 / 20:30 uur

Dear John, vele mensen zullen je waarschijnlijk bedanken voor jouw aandeel in onze vrijheid die we nu hebben. Ik bedank je daar ook voor. Toch hebben we in mijn ogen geen vrijheid.

Zodra je een afwijkende mening, andere kleding of een andere voorkeur hebt, word je al snel raar aangekeken. Mensen hebben in deze tijd zo hun standaarden, waar ze maar moeilijk, heel moeilijk vanaf komen. We zitten niet meer in de oorlog, maar leven nu, in het heden. Welkom in 2021.

Zichzelf durven zijn

De wekker gaat, ze staat voor de spiegel om zich klaar te maken voor een schoolfeest. Wat moet ze aan doen? Ze ziet aan haar kledingrek dat ene toffe zwarte topje, met die gave laarzen met spikes. Ze denkt terug aan de tijd dat ze nog zichzelf durfde te zijn.

Ze liep als klein meisje tussen alle normale kinderen op de basisschool, met grote zwarte laarzen, een leren broek en zwarte make-up. Iedereen vond het maar raar. Niemand wilde met haar buiten spelen, zodra ze een step wilde pakken op het schoolplein rende iedereen gillend weg en was ze altijd als laatste over bij de sportspelletjes. Het maakte haar verdrietig. In de pauzes hield ze ervan om uit het dagboek van Anne Frank te lezen. Daar lag haar interesse, in de geschiedenis. Ze werd uitgelachen, een punker die van het dagboek van Anne Frank houdt. In de oorlog zou ze als eerste opgepakt worden, werd naar haar geroepen.

Bang voor buitensluiting

Terug uit haar gedachten pakt ze toch maar het Nike-shirt en een simpele spijkerbroek. Bang, bang om raar aangekeken te worden en buitengesloten te worden. Terwijl ze naar beneden loopt, ziet ze in de badkamer haar make-up liggen. Ze loopt er voorbij. Bang, bang om raar aangekeken te worden omdat ze zichzelf wilde zijn.

Ze stapt op haar fiets, onderweg naar het schoolfeest. Terwijl ze stevig doortrapt, fietste ze langs de militaire begraafplaats. Het is bijna 4 en 5 mei. Wat vindt ze belangrijker? Een simpel schoolfeestje of de militairen eren bij een mooie zonsondergang? Ze kiest voor zichzelf, ze is zichzelf. Want dat mag en kan. Welkom in 2021.­

Reageer op artikel:
Dear John: ‘Bang’
Sluiten