Zet hem op, Joe!

Jan Slingerland 15 jan 2021

Net als bij de inauguratie van Barack Obama in 2009 en 2013 ga ik ook kijken naar de inauguratie van Joe Biden. Met de beelden van de bestorming van het Capitool nog op mijn netvlies hoop ik natuurlijk dat het rustig zal verlopen en dat ongeregeldheden uit zullen blijven. Maar met die Amerikanen weet je het nooit! 

Ik heb veel vertrouwen in Joe Biden als de nieuwe president van Amerika, maar ook in vice-president Kamala Harris. Mocht Joe om gezondheidsredenen het de komende vier jaar niet redden, de beste man is 78 jaar, dan is het land met Kamala volgens mij in goede handen. Er wordt in Nederland nogal eens negatief gedacht over Amerika en dat doet mij een beetje pijn. Het waren wel de Amerikanen die met de Canadezen, Engelsen en Polen, Nederland in de Tweede Wereldoorlog bevrijd hebben. Zonder hen had ik misschien niet eens geleefd!  

Ik heb wel iets met Amerika. De moord op president John F. Kennedy in 1963 heeft destijds veel indruk op mij gemaakt. Ik was toen 9 jaar. Het komt misschien ook door de popmuziek die daar vandaan komt. Ik luister graag naar artiesten zoals The Mamas & the Papas, Bob Seger, The War on Drugs, Randy Crawford, Patti Smith en vele anderen. Ook films en tv-series zullen een rol gespeeld hebben. Denk aan Peyton Place, CheersFriends en The Big Bang Theory.

Ik ben nog nooit in Amerika geweest en ik acht de kans ook niet zo groot dat ik er ooit zal komen. Toch zijn er wel een paar steden die ik graag een keer zou willen bezoeken: New York, San Francisco, Los Angeles en New Orleans. De bakermat van de slavenmuziek en de gospelmuziek. Ook zou ik het geweldig vinden om The Hamptons in de staat New York te bezoeken. The Hamptons is een verzameling van populaire badplaatsen met veel dure buitenhuizen. 

Amerika is en blijft een bijzonder land. Neem bijvoorbeeld de feestdagen zoals, Valentine’s Day, Halloween, Thanksgiving en Black Friday. Ik kijk er altijd met veel plezier naar uit. Fourth of July is de nationale feestdag van Amerika: Independence Day (Onafhankelijkheidsdag). Een feestdag met parades, barbecues, picknicks en honkbalspelletjes. Daar kunnen wij hier in Nederland nog een voorbeeld aan nemen. 

Maar nu eerst de inauguratie op 20 januari a.s.! Zet hem op, Joe! Stay safe!