Romereis in een pandemie, kan dit of nie(t)?

Carlijn Wijffels 15 jan 2021

Als je als een onschuldig 11-jarig kind ervoor kiest om na groep acht naar een gymnasium te gaan, dan zit naast het Latijn en Grieks vertalen toch ook wel die voor de hand liggende Romereis ergens achter in je hoofd. Tenminste, dat was bij mij zo. Vijf jaar later komt die reis dan toch steeds dichterbij, maar plotseling duikt er een virus op waardoor je niet eens zeker weet of het nu überhaupt wel door kan gaan.

Want het gymnasium en de Romereis is toch net zoiets als één en één is twee. Rome, de stad van de klassieke oudheid, met zijn eeuwenoude geschiedenis, zijn prachtige gebouwen, natuurlijk gelegen in het fantastische Italië, midden in de zomer met veel zon, ijs, pasta en pizza. En dat alles een week lang met je beste vrienden. In een hotel midden in het centrum. Wie wil dat nou niet?

Stressen  voor de presentatie

Ja, het is ook veel kilometers in de bloedhitte sjouwen in lange kleding die ‘kerkbezoek-waardig’ is en luisteren naar saaie verhalen van docenten. Vergeet ook niet het stressen voor de presentatie die je moet houden.

Maar ondanks deze minpuntjes – het hoogtepunt van je gymnasiumopleiding is toch echt de Romereis. Maar ja, corona… dus de Romereis is een groot vraagteken. Het doorgaan is voor mij echter van levensbelang, dus wellicht kunnen er een aantal creatieve oplossingen verzonnen worden om de reis sowieso door te laten gaan? Een privéjet reserveren? De reis per boot afleggen? Ouders inschakelen om ons hoogstpersoonlijk naar Rome te transporteren? Wat minder docenten mee laten reizen? Of voorrang aanvragen bij de vaccinaties? Ach ja, er is vast wel iets te verzinnen.

Want Rome is de hemel op aarde en ik ga gewoon dit jaar… Corona of niet, ‘La Dolce Vita’ in Rome – ik kom eraan! 😉

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.