Zijn Nederlandse scholen inferieur aan Internationale scholen?

Max Weijers 23 jan 2021 / 14:00 uur

Die vraag stelde ik mij laatst toen ik een gesprek had met mijn ouders over mijn jeugd. Om u even op de hoogte te stellen, ik ben 8 jaar lang Engelstalig opgevoed en sinds ik in Nederland woon ben ik pas Nederlandstalig opgevoed.

Hierdoor vroeg ik mij dus af of de internationale scholen superieur zijn aan de Nederlandse scholen. In mijn jeugd zijn mij veel dingen opgevallen aan het verschil in lesgeven op internationale scholen en Nederlandse scholen. Wat ik hiermee bedoel is dat het niveau op de internationale scholen vele malen hoger lag dan het niveau in Nederland.

Motivatie en Luiheid

Toen ik in Nederland kwam wonen, verbaasde ik mij toen mijn klasgenoten verhalen zaten vertellen over de kleuterklas en hoe ze daar eigenlijk maar zaten te lanterfanten. Zo vertelden ze dat ze volle dagen met blokken speelden of een ‘speelhoek’ hadden waar ze gedurende de dag alleen maar spelletjes speelden. Bij mij is dat heel anders gegaan. Er zat bij elk spel, bij elke activiteit, het idee dat de kinderen iets moesten leren. Ook werkte de internationale school met een sterrensysteem, waar je Star of the Week kon worden. Die prijs kreeg één leerling elke vrijdag bij de Assembly. Om het even uit leggen: dat is een bijeenkomst van de gehele school, onderbouw en bovenbouw gescheiden, waar liedjes werden gezongen, toneelstukken werden opgevoerd en prijzen werden gegeven. Hierdoor werd er een veel fijnere sfeer gecreëerd op school en voelde de school als een gemeenschap. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat op de internationale school er veel meer werd gestimuleerd om goed te presteren. Er werd niet gestraft op het niet maken van huiswerk, maar er werd gekeken hoe ze konden zorgen dat je het de volgende keer wel deed.

Onderzoeken

In 2016 is er door de Tweede Kamer een verslag uitgebracht met allerlei onderzoeken naar internationale scholen in Nederland. Uit dat verslag blijkt dat 97 procent van de scholen onderwijs geven in (zeer) sterke mate. Uit een onderzoek van de onderwijsinspectie in 2019 blijkt dat Nederlandse scholen ook een 97 procent scoren. Dus uit het onderzoek van de overheid blijkt dat er niet tot nauwelijks verschil zit tussen de Nederlandse scholen en de internationale scholen in Nederland.

Reageer op artikel:
Zijn Nederlandse scholen inferieur aan Internationale scholen?
Sluiten