Leve de lockdown?

Berry Black 19 jan 2021

Ben ik de enige die de lockdown wel even prima vind? Niet de reden van de lockdown of de economische gevolgen, maar dat we even minder kunnen.

Iedere avond series kijken of gamen is ineens gewenst gedrag. En sporten wordt beperkt. Net mijn middelbare schooltijd. Dat verzacht die 3,9 voor de hink-stap-sprong voor gym destijds (hoe ik dat voor elkaar kreeg weet ik niet, waarschijnlijk krijg je voor de goede volgorde al een 6,0).

Voor hobby’s is er nu gelegenheid. Puzzels die jarenlang in de kast lagen worden gemaakt (ik ben eindelijk toegekomen aan Nijntje’s boerderij– 12 stukjes die ik bij mijn geboorte kreeg). En fotoboeken worden voltooid terwijl de mensen op de foto’s nog herkenbaar zijn (mijn vriendin: ‘Nee, dit is geen foto uit de jaren ’80, zo zag je er vorig jaar echt uit’).

Thuiswerken

Werkgevers hebben een schop onder hun van-de-winstbelasting-aftrekbare-hol gekregen om thuiswerken te faciliteren. Eigenlijk was vijf dagen per week in de spits naar je werkplek reizen voor de lockdown al belachelijk. Dat is vergelijkbaar met iedere dag naar een waterput moeten, terwijl je thuis een kraan hebt, alleen zodat je werkgever kan zien of je niet teveel water tapt (hoewel, ik had ooit een werkgever die als bezuiniging nog maar één smaak thee toestond. Toen hebben we zelf thee gekocht en aan alle theezakjes van de directeur gemalen pissebed toegevoegd). Ook als je niet thuis kan werken zal je blij zijn dat de files weg zijn (tenzij je partner smeriger kookt dan het tankstation, in dat geval: sterkte).

Sommige dingen worden gemist, zoals uitjes met familie en vrienden. Maar kijk eens naar de kerstdagen. Die zijn vaak nog stressvoller dan de kerstinkopen, omdat je naar beide families van jezelf én van je partner moet. En dan vaak ook nog in je nette outfit, die al te krap zit door de vorige kerst. Waarom waren er anders zoveel mensen blij dat ze dit jaar op 2e kerstdag tijd hadden voor een oude kerstfilm in hun thuiskloffie? (Ja, Die Hard telt als kerstfilm).

Verplicht zoenen

En oud en nieuw: gezellig met een paar vrienden, zonder uit te hoeven kijken voor debielen met vuurwerkbommen die denken dat Call of Duty een instructievideo is. Veel dames zullen ook blij zijn met 1-januari-zonder-verplicht-zoenen. En niet alleen dames, want sommige oudere vrouwen prikken erger dan ik met mijn ringbaardje.

De lockdown heeft vervelende gevolgen en veel kan nu niet. Maar laten we ook stilstaan bij de goede dingen. Want de echte lockdown is niet nu, dat was de ratrace waar we voor corona in gevangen zaten.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.