Kinderchampagne

Anne-Sophie Straathof 19 jan 2021

Ik had laatst een gesprek met een vriendin uit Duitsland. Het ging over het kopen van drank in onze landen. Hier in Nederland zijn we best wel streng vergeleken met de onze buurlanden.

In onze wetgeving staat dat vanaf het 18de levensjaar drank mag worden gekocht. Dit is natuurlijk een prima leeftijd, maar wel heel anders dan de Duitse en Belgische wetgeving. In Duitsland en België mag drank worden verkocht aan 16-jarigen. Hiernaast is het in Duitsland ook mogelijk om te drinken vanaf 14 jaar met toestemming van de ouders. Dat is 4 jaar eerder dan hier.

Legaal drinken

Ik vind het best apart dat onze wet zo anders is, aangezien tieners in Nederland zo de buurlanden in zijn om daar legaal te kunnen drinken. Dit is natuurlijk helemaal niet wenselijk, maar wie gaat ze tegenhouden? De tieners die echt willen drinken, gaan wel drinken en de Nederlandse wet houdt ze echt niet tegen. Ik denk dat het zinvoller is om meer voorlichting te geven over drank en de gevolgen ervan om zo tieners bewuster te maken van wat ze aan het doen zijn. Nu is alcohol drinken stoer, omdat het illegaal is en dat hoeft niet.

Europese wetgeving

Een andere oplossing zou een Europese wetgeving kunnen zijn, zodat de regels omtrent alcohol overal in Europa gelijk zijn. Zo worden de reisjes van het ene naar het andere land puur voor drank sterk verminderd. Hoewel het op zich wel goed is voor de lokale economie. Ik heb de leeftijdsgrenzen voor alcohol opgezocht van de Europese landen en de meeste landen hebben als grens 18 jaar, net zoals Nederland. Het is best toevallig dat de landen die 16 jaar hanteren onze buurlanden zijn.

Als conclusie vind ik dus dat er betere maatregelen omtrent drinken moet komen. Zowel voorlichtingen geven als een Europese wetgeving zijn goede ideeën. Mijn voorkeur gaat uit naar meer voorlichtingen, want hierbij maak je individuen bewuster over wat ze doen en over groepsdruk omtrent dit onderwerp.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.