Telefoonverslaafd?

Isabelle Wallenburg 20 jan 2021

Laat me raden. Wat was je net aan doen op je telefoon? Op Instagram scrollen, Facebook, Snapchat, Youtube of Shatsapp? Zo niet, bravo!

Je bent een dierensoort die met uitsterven bedreigd wordt. Oke oké, misschien wat overdreven. Je kunt zeker niet ontkennen dat sinds het begin van de coronacrisis je meer sociale media consumeert dan daarvoor.

Voor de meesten hebben we door deze lockdown meer tijd over dan normaal en dat wordt natuurlijk heel effectief besteed. Persoonlijk vond ik dit de perfecte aangelegenheid om te gaan hardlopen, schilderen, lezen en alle wereldproblemen op te lossen. Helaas blijft dit bij een eenmalige aangelegenheid en zit ik op magische wijze steeds weer met mijn telefoon in mijn hand op sociale media. Teveel tijd aan je smartphone besteden is uiteraard geen nieuw fenomeen, maar is zeker versterkt sinds covid om de hoek is komen kijken. Ik moet toegeven dat ik misschien een lichtelijke verlatingsangst van mijn iPhone heb ontwikkeld. Dit heeft natuurlijk een goede kant: er gebeurt té veel. Naast de coronacrisis zijn er nog tal andere gebeurtenissen om te volgen. Protesten, brexit, Trump, alle nieuwe films, series en muziek.

x

Opvallend is dat doordat er zoveel aan de hand is, de informatie die je binnen krijgt steeds kleiner is. Kleiner? Ja, in plaats van een boek lees je een post online of de film die je kijkt zie je nu niet in de bioscoop. Maar dat laatste is natuurlijk niet belangrijkste. Video’s worden korter en er wordt meer informatie in een kortere tijd gepropt. Neem Tiktok bijvoorbeeld. De gemiddelde video duurt ongeveer een halve minuut. Dat is hoe lang men nu zijn concentratie kan houden, zonder zich te vervelen en door te scrollen. Of het delen van berichten van max 30 woorden in plaats van het lezen van een uitgebreid artikel over het onderwerp. Begrijpelijk, wat bekijk je liever een dansende hond of een ellenlang artikel over actuele maatschappelijke problemen die nu aan de hand zijn?

Het concentratievermogen ver te zoeken en is nog ergens in 2020. Maar vrees niet. Heb je deze tekst tot het einde gelezen, dan is er nog hoop en is je aandachtsboog nog te redden!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.