is fietsen nog wel veilig?

Marit Baltissen 19 jan 2021

Stel je voor, je gaat als 12-jarige naar de middelbare school. Ineens moet je elke dag een half uur naar school fietsen. Vaak zie je daar tegenop, maar het kan ook heel relaxend werken.

Na een lange dag lekker tot rust komen op de fiets met een muziekje op. Nou nee, voor mij niet. Ik fiets al vijf jaar elke dag naar school en ik ben toch echt tot de conclusie gekomen dat de meeste mensen hun fietsdiploma uit groep 7 weer moeten inleveren. En dan heb ik het nog niet eens over automobilisten.

‘Grappig’ fietsen

Er zijn twee groepen mensen waar je last van kan hebben op de fiets. Groep 1 bestaat uit mensen op de fiets die proberen grappig te zijn door wanneer er een tegenligger aankomt ineens in de richting van die persoon te sturen. Nou ben ik zelf best schrikachtig, maar ik kan me niet voorstellen dat anderen hier helemaal geen last van hebben. Ik bedoel, ik schrik me rot. En dat niet alleen, ook zorgt dat ervoor dat ik uitwijk. En ja, zo ontstaan ongelukken. Deze groep bestaat overigens ook uit mensen die alle regels aan hun laars lappen. Zo had ik laatst een spookrijdende scooter die ineens op mij afkwam.

Groep 2 is de groep afgeleide en slapende automobilist. Deze groep spreekt denk ik voor zich, toch? Als iedereen nou zijn aandacht bij het verkeer zou houden, zouden veel ongelukken voorkomen kunnen worden.

Mobiele telefoons

Hoe kan dit probleem opgelost worden, hoor ik je vragen? Nou, dat verschilt. Groep 1 ligt naar mijn idee vaak aan opvoeding en educatie. Groep 2 is met de tijd ontstaan. Misschien omdat het autorijden normaler werd en mensen zich steeds meer afsluiten tijdens het rijden. Maar zeker ook door de opkomst van mobiele telefoons. En ondanks de nieuwe wet die telefoons verbiedt in het verkeer, zie ik het nog te vaak.

Ik denk dat het wat meer onder de aandacht moet komen, dusss…. Hier is het!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.