Das pas genieten!

Nick van Vugt 7 jan 2021

De obsessie met genieten is typisch Nederlands. Het probleem dat wij Nederlanders namelijk hebben met genieten is dat we er teveel over nadenken en mee bezig zijn. Genieten is iets wat wij onszelf opleggen.

We mogen pas genieten als we dit hebben verdiend. Een beloning zonder dat daar eerst voor geleden is, past niet bij onze mentaliteit. Kijk maar naar vakantie. Eerst moet er hard worden gewerkt, daarna verdienen we vakantie. Hierdoor komt er nogal een druk op het genieten te liggen en daardoor ligt teleurstelling altijd op de loer.

Leuk, leuker, leukst

Ik schrijf dit eigenlijk als een roepstem (klinkt een stuk aangenamer dan waarschuwing) aangaande alle verwachtingen, veelal te hoog, voor het aankomende jaar. Waar ‘anderhalvemetersamenleving’ is verkozen tot woord van het jaar 2020, hoop ik niet dat ‘verwachtingsfraude’ het woord van 2021 wordt. In 2021 moet alles weer terug naar normaal. Alles moet leuker. Het kan namelijk niet slechter. Maar waar we onszelf niet in moeten verliezen is dat het ten koste van alles leuker ‘moet’. Een ding is zeker, het afgelopen jaar is niemand onaangeraakt gebleven en daarom heeft iedereen dit jaar wel iets te winnen ten opzichte van het vorige jaar. Of zoals ik, als Harry Potter-fan, het jaar 2020 ook wel noem: ‘The year that shall not be named‘.

De eerste keer Lowlands blijft het leukst. De eerste keer samen met vrienden op jongerenvakantie gaan blijft het leukst. De eerste keer seks blijft het leukst. Oké wacht, dat is misschien de uitzondering op de regel. Wat ik probeer te zeggen is dat een eerste keer van iets, vaak de mooiste ervaring geeft. Gewoonweg omdat je er onwetend in stapt. De tweede keer leven we er vaak te lang naartoe, kijken we er teveel naar uit en hebben we vaak veel te hoge verwachtingen. De eerste keer Lowlands was spontaan. Ik besloot op het allerlaatste moment pas om mee te gaan. Ik moest nog ergens een luchtbed vandaan zien te toveren, had geen tent om in te slapen en had uiteindelijk maar twee onderbroeken bij me, waarvan eentje al aan. Ik had geen flauw idee welke artiesten er op zouden treden en besloot me er niet druk om te maken ook. Iedere dag was een ontdekkingsreis. Een ontdekkingsreis die leidde tot het op de laatste ochtend wakker worden (half in en nog half buiten de tent) naast een wildvreemde vrouw van 45 jaar en twee frikadellen speciaal. Ik denk dat we die hadden gekocht om op te eten, maar eenmaal bij haar tent aangekomen waren we beide blijkbaar zelfs daartoe niet meer instaat. Het jaar daarna was niks meer spontaan. Ik had een early bird-ticket gekocht. Ik leefde er de maanden voorafgaand enorm naartoe en toen het eenmaal zo ver was, had ik er door alle stress omheen eigenlijk helemaal geen zin meer in. Toch besloot ik te gaan en het leuk te hebben. Want het leuk hebben was een vereiste. Uiteindelijk kwam de tweede keer Lowlands er voor mij op neer dat ik me alleen maar druk maakte over het feit dat ik wederom maar twee onderbroeken bij me had. Daarnaast ben ik drie dagen lang op zoek gegaan naar een 45-jarige vrouw die met mij en twee frikadellen de tent in wilde duiken. En dat blijk nog niet zo 1,2,3 geregeld te zijn, zelfs niet op Lowlands.

Spontaan genieten!

Uiteindelijk komt het erop neer dat je zodra je jezelf niet meer oplegt te genieten, de kans dat je geniet het grootst is. Dus zie 2021 niet als een jaar dat alles leuk moet zijn. Plan niet te veel vooruit, laat momenten om van te genieten gewoonweg ontstaan. Alleen zo kan dit jaar een mooi jaar worden. Doe je dit niet, zal ondanks dat straks wellicht van alles wel weer mag, alles alleen maar tegenvallen.