Waar is het feest?

Nick van Vugt 7 dec 2020

Geraamtes van kale bomen waar je de maan doorheen ziet schijnen en de wind doorheen hoort waaien. Vroeg donker. Koud. Maar net niet koud genoeg voor een dik pak sneeuw of natuurijs waar op geschaatst kan worden. ‘Winter is coming’, waarbij een strenge winter(depressie) niet is uit te sluiten. En ik ben altijd al zo heerlijk negatief!

Maar gelukkig hebben we eerst de feestdagen nog en die zouden per definitie feestelijk moeten zijn. Toch? Al is de kans groot dat al die gezelligheid ons huis, dit jaar, stilletjes voorbij gaat.

Sinterklaas

Die oude goedheiligman is ondertussen alweer terug in Spanje. Waar hij in het zwembad op een luchtbedje ligt. Waarschijnlijk met een welverdiende ‘cerveza’ in zijn hand. Iets verderop, op het strand, liggen alle Pieten heerlijk uit te rusten. Samen zullen ze een jaar lang geduldig en in spanning af moeten wachten of ze hier volgend jaar nog steeds welkom zijn. Want Sinterklaas is al lang geen feest meer voor kinderen. Het is nu grotendeels een online tirade van elkaar niet kennende ouderen, die elkaar nog nooit hebben gesproken en nooit zullen zien. Na een lange dag hard werken onbekende mensen even op een nette en vriendelijke manier jouw mening, die er ook toe doet, vertellen.  Hoe fijn is dat.

Kerstmis

Gelukkig is Kerst nóg wel echt leuk. Een oude wat gezette man, woonachtig op de Noordpool, die op een slee, aangedreven door vliegende rendieren, speelgoed (dat is gemaakt en ingepakt door mensen met dwerggroei) onder een versierde boom legt als wij liggen te slapen. Ook mogen we met toestemming van onszelf twee dagen lang zoveel eten als we willen, want het is tenslotte Kerst. En dat alles doen we dan het liefst met de hele familie. Leuk toch? Alleen is die familie er dit jaar helaas niet bij.

Oud en nieuw

Dan hebben we nog over: Nieuwjaar. Wordt dat dan onze redding? Iets om naar uit te kijken. Mijn jaarlijkse traditie van het over straat slenteren met drie sloffen astronauten is helaas al verboden. Maar wie weet waag ik het er gewoon op. Doe is gek. Al mijn vrienden uitnodigen voor een drankje wordt hem ook niet, want zoals we allemaal weten mag je maar een beperkt aantal mensen uitnodigen. Een voordeel: ik hoef gelukkig niet iedereen die ik tegen kom op straat niet gemeende ‘De beste wensen’ te wensen. En toen bedacht ik me het volgende:  zou een prostituee ook maar een beperkt aantal klanten per dag mogen bevredigen en werken zij ook met tijdsloten?

Gekkigheid natuurlijk. Even serieus. Mag ik mijn bezoek ook opsparen? Iedere dag twee mensen over de vloer is toegestaan. Wat als ik nou een week lang niemand uitnodig en ze in plaats daarvan allemaal tegelijk uitnodig op oudejaarsavond? Of dat we allemaal besluiten om ons de dag ervoor te laten testen met een sneltest en met alle negatieve mensen, net als ik, bij elkaar gaan zitten, een biertje drinken en proosten op wederom een topjaar. Want dat was het.

Alvast fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond 2021!