Lijstjes en een nieuwe nummer 1

Ton Lieftink 7 dec 2020

December is begonnen en dan wordt het weer tijd voor de lijstjes en verkiezingen. De leukste, de grappigste, de beste enzovoort van 2020. Mijn oog viel op de verkiezing van de slechtste slogan van 2020.

Uit de te verkiezen slogans zit er één van de Lidl. Die hebben toch echt een naar beneden week gehad toen zij dit jaar “Geef elkaar tijdens het winkelen de pruimte” hadden verzonnen. Waar je ook maagzuur van krijgt is er eentje van Rennie. “Liefde maakt blind, maar je ruikt nog steeds een wind”. Ik denk dan ‘Welk reclamebureau in een bij Prins Bernhard gehuurd grachtenpandje verzint zoiets?’. Daar zou Prins Race-eend eens wat aan moeten doen. Dat hij zo’n slecht reclamebureau gelijk de huur opzegt in plaats van zich druk te maken dat de PvdA met een Prins Bernhard-belasting wil komen. Populistisch, opportunistisch en demoniserend noemt schildknaap Menno de Jong het betrekken van zijn zakenpartner bij het fiscaal plan van Lodewijk en consorten. De vastgoedhandelaren vergeten echter, dat toen zij de politiek in het recente verleden nodig hadden om hun verkeerstuin in de duinen van Zandvoort te realiseren, er geen enkel bezwaar van de huisjesmelker was om zijn naam hieraan te verbinden. De PvdA wil Nederland eerlijker en fatsoenlijker maken. Het zou eerlijk zijn als de noeste arbeiders partij erbij zou hebben verteld dat zij van Bernhard ook een pandje huurden.

Irritante BN’er

Bij de verkiezing van de meest irritante BN’er in een reclame heeft Martien Meiland gewonnen. Hij vond zichzelf natuurlijk geweldig terwijl een groot deel van de inzenders zich kapot ergerden aan dat Bingo, Bingo-gedoe in het reclamefilmpje van de vriendenloterij. De familie Meiland heeft aangekondigd wat meer rust te willen nemen in het volgende jaar. Ik zou zeggen ‘Prima, doe vooral niets meer, geniet van Hengelo en rust zacht’. Over deze wijnslobberaars hoeven wij ons verder geen zorgen te maken, zij hebben genoeg pecunia bij elkaar gesprokkeld om nog jaren in rust in de wijnkelder door te kunnen brengen. Die hoeven geen opeet-hypotheek af te sluiten bij een hypotheekverstrekker om van de oude dag te genieten. Ik heb mijn kinderen al verteld dat ik overweeg ook zo’n hypotheek af te sluiten en dat de erfenis te zijner tijd bij Wiebe Draijer van de Rabobank af te halen is.

Top 2000

Het leukste en mooiste lijstje is natuurlijk de Top 2000. Heerlijk om alle nummers weer over je heen te laten komen onder het genot van een glaasje en kip-nuggets uit het laboratorium. Want echt vlees eten raakt uit en wil je er een beetje bij horen dan moet je aan de vegetarische snacks. Alles is anders of wordt het wel. De Top 2000 zal er ook wel heel anders uit gaan zien. Hotel California is gesloten tot 17 januari, de dochter van Marco zit bij Leontien en de Three Little Birds van Bob Marley zitten opgehokt vanwege de vogelgriep. De nieuwe nummer 1 durf ik wel alvast te voorspellen, dat wordt hoe toepasselijk om iets voor twaalf uur Simon en Garfunkel. Juist ja, met de Sound of Silence.