Zomaar wat inspanningen

Roelefien Heeres 22 nov 2020

We hebben onze gerbils nu alweer een jaar en ik moet constateren dan ze een extra dimensie aan ons gezin geven. Ik ben elke avond wel even met ze bezig en ook de kinderen komen altijd even bij ze kijken. Tommy en Sammy horen er gewoon bij en zijn vaak onderwerp van gesprek.

Gerbils zijn niet aaibaar, maar hun nieuwsgierigheid maakt dat goed. Zodra ik het glazen deurtje van de kooi openschuif spitsen ze de oren en heb ik hun aandacht. Eerst doet Tommy nog alsof hij druk is. Daarna komt hij snel de trap op om te kijken wat ik te bieden heb. Sammy volgt zodra hij hoort hoe het eerste zonnebloempitje opengaat. Hij moet zich dan langs Tommy wurmen die standaard de doorgang boven aan de trap verspert. Even een spannend moment dat meestal goed gaat, maar soms valt hij naar beneden en komt er een tweede poging.

De gerbil in huis

Grappig is ook hoe verschillend ze zijn. Tommy heeft volgens ons overduidelijk ADHD. Als hij niet slaapt, is hij in de weer. Of hij graaft vol goede moed door het glas, of hij knaagt aan de zoveelste houten rol of hij doet een dansje onder de trap om hem naar beneden te laten vallen. En Sammy? Die zit ernaast en kijkt ernaar. Soms doet hij wel even mee, maar zijn inspanningen zijn altijd van korte duur. „Waren wij maar de gerbil hier in huis”, verzuchtten we vaak.

Ze worden naar mijn bescheiden mening inderdaad goed verzorgd en flink verwend. Ik heb de kooi net weer gefatsoeneerd: het vieze zand is vernieuwd, de plasplekken zijn schoongemaakt, het water is ververst en ik heb de Exotic Kokos-fijn vervangen. Vervolgens heb ik een speeltje gemaakt door van alles in een keukenrol te stoppen. Samen met wat lekkers, vers nestmateriaal en een handje vol zonnebloempitjes gaat het de kooi in.  Blij en voldaan ben ik, wanneer de beestjes vervolgens opgetogen en enthousiast op onderzoek uitgaan. „Hebben ze ook weer wat afleiding”, denk ik en zie dat het goed is.

Voldoening van huisdieren

Ik lijk wel niet goed wijs om zo over twee gerbils te praten, maar iedereen die een huisdier heeft zal de voldoening herkennen. Social media staat vol met vertederende foto’s en ook tijdens Team-meetings zie je de huisdieren van trotse huisdierbezitters regelmatig in beeld komen.

Als alle pitjes gegeten zijn en de keukenrol kapot is geknaagd, gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Tommy doet opnieuw een poging om door glas heen te graven, Sammy vervoert het nieuwe nestmateriaal naar hun holletje om er vervolgens even uit te rusten en ik start de voorbereidingen voor het wekelijkse huiswerkuur. Ik hoop alleen dat mijn inspanningen meer vruchten afwerpen dan die van Tommy.