Je zesde Zentuig

Cale 2 okt 2020

Dat vraag ik u af. Of je ook regelmatig last hebt van Misoblepenie? Dat zijn extreme gevoelens van woede, walging of haat tot zelfs moordneigingen aan toe als je iets specifieks ziet dat je triggert.

Had je het onlangs, toen je zag dat de Ig Nobelprijs 2020 ging naar het onderzoek van Misofonie? Een aandoening waarbij sommige geluiden extreme gevoelens van woede, walging of haat tot zelfs moordneigingen opwekken. En Misoblepenie is dan dus een aandoening die datzelfde veroorzaakt als je sommige berichten ziet, zoals dat bericht over Misofonie, wat letterlijk ‘haat tegen geluid’ betekent. Mensen die lijden aan Misofonie krijgen extreme gevoelens als ze bepaalde (meestal door mensen geproduceerde) geluiden horen. Vaak zijn dat mond- en keelgeluiden als smakken, slikken, ademhalen, snurken, kuchen of slurpen.

Spinazie tussen de tanden

Maar vrijwel iedereen kent toch geluiden die triggeren? Of beelden die irritant gevonden worden? Wie stoort zich niet aan een rollende ‘r’, spinazie tussen de tanden, praten met consumptie of personen die 4 x in een zin ‘OMG’ roepen, of elk sms-je of appje eindigen met LOL. Of zelfs Roflol? Ga je over je nek van bolletjes spuug in de mondhoek, knakkende vingers, ongemakkelijk quasi-nonchalant fluiten? Tandenknarsen of als iemand niet een origineler compliment kan bedenken dan ‘Goed bezig!’, gevolgd door het fantasieloze ‘maestro’ of ‘Topper/bikkel/powerrrrrgirrrrl’?  Stop je je vingers in je oren als je een krijtje hoort piepen op het bord, een druppende kraan, krakende deur of als je een mug hoort zoemen? Word je razend als rapper Typhoon in een interview elke zin lardeert met een tiental keer ‘ehm…’ ? Dat je dan niet meer hoort wat hij vertelt maar gaat tellen hoe vaak hij ‘eh’ zegt. Dan ben je toch niet meteen hoogsensitief als je dat bloedirritant vindt?

Heftige emoties

Bij Misofenie is het echter veel heftiger en leiden die triggers tot overprikkeling en heftige emoties, en er is al een behandeling voor in klinieken met cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie. Omdat het in de kinderschoenen staat wordt het veelal gemengd gedaan, in kringen met personen met andere aandoeningen en verslavingen of gewoontes. De vraag is of dat handig is. De misofoon kan zich storen aan iemand die smakt op zijn LSD zegeltje, of slurpt bij zijn GHB-inname. Een andere die zijn neus luidruchtig ophaalt als zij een lijntje opsnuift of malende, kauwende geluiden maakt bij het naar binnenwerken van zijn spacecake. En dan ook nog gaat boeren als het op is. Zou je dan geen overweldigende gevoelens van walging en haat ervaren, kortsluiting in je hoofd krijgen en iemand naar de strot grijpen?

Is Misofonie niet gewoon een welvaartsprobleem? Iets dat in 2e en 3e Wereldlanden helemaal niet speelt? Een doorontwikkeling of overontwikkeling van de ontwikkelde landen? Waar aan de vijf lagen behoeften van Maslow’s piramide zelfs het topje (zelfactualisatie) is voldaan en er blijkbaar een zesde, tot nu toe onbekende, laag lijkt te zijn? Dat die zesde laag de laag is die bestaat uit je behoefte om je bereikte vijfde laag te waarborgen? Dat je dus je zelfontplooiing wilt bevechten, geen inbreuk duldt op je gevoel van helemaal jezelf kunnen zijn, je creativiteit niet wil laten belemmeren? Je bent Zen, en je wilt dat beslist ook blijven en dus roetsj je van de piramide af, terug naar de eerste laag.

Een zentuig

Je hebt vijf zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven). Wat nou als er toch een zesde zintuig is? Eigenlijk een zentuig? Een zintuig dat gevoelig is voor elke dreiging die jouw Zen aantast? En dat doen al die onwenselijke geluiden, dus daar treedt je defensiemechanisme tegen op. Dat de aandoening is gediagnosticeerd is onmiskenbaar een bewijs dat onze maatschappij toch wel heel erg ontwikkeld is. Dat er zelfs therapie voor bestaat en er prijzen voor worden uitgereikt tekent de doorontwikkeling.

Maar dat er zelfs een column wordt geschreven over die ontwikkeling en doorontwikkeling tekent de overontwikkeling. Mocht je je neus ophalen voor zo’n column? Prima, maar dan wel geluidloos, zonder sniffen of reutelen, ja! Lees je de column van papier, ritsel dan niet bij het omslaan naar de volgende pagina. En lik al helemaal niet aan duim en wijsvinger alvorens het blad om te slaan… Nnnggg Aaarrrgh!