Nationale Broer en Zus Dag 2020

Y.S. Versteege 30 sep 2020

Via Instagram, Facebook en Twitter zag ik berichten langskomen dat het vandaag, 30 september, een speciale dag is. Nationale Broer en Zus Dag 2020.

Een bijzonder gegeven is dat deze dag in Amerika en Canada op 10 april en in Europa op 31 mei gevierd wordt. Waarom dan in Nederland op de 30e september? Dat triggerde mij.

Het blijkt dus dat radio-DJ Giel Beelen in 2013 deze dag instelde naar aanleiding van het overlijden van zijn eigen zus. Zijn definitie: Het is de bedoeling dat je op deze dag even wat extra aandacht aan je naasten geeft. Een smsje, een whatsappje, of bel je gehate of geliefde bloedverwant om te zeggen wat je van hem of haar vindt. Verder is de dag lekker Hollands: niet te moeilijk doen.

Respect voor Giel

Vanwege deze speciale dag wil ik Giel Beelen alsnog mijn respect betonen in verband met het overlijden van zijn zus. Maar als ik hetzelfde zou doen als Giel Beelen, dan komen er zomaar nog vier data bij.

Ik kom uit een gezin van negen kinderen. Mijn ouders hebben eerst vijf meisjes en drie jongens gekregen en toen kwam ik als allerlaatste. Het slotakkoord, zei mijn muzikale vader steevast.

Du moment zijn er nog maar twee meisjes en drie jongens over van de negen. Alleen al daarom heb ik een berichtje met een groepsfoto op de Broers en Zussenapp geplaatst. Want, zeker in deze coronatijd: het is allemaal niet zo vanzelfsprekend dat je nog heerlijk met z’n allen rondholt op deze aardkloot.

Gedenken in de groepsapp

Wij hebben de gulden middenweg gekozen om te gedenken. We komen sowieso één keer per jaar samen als gezin op óf de geboortedag van één van onze ouders, óf op hun trouwdag. En als één van onze overleden gezinsleden ‘jarig’ is, gedenken we hen toch wel even in de groepsapp.

Ik ben dankbaar dat ik uit een groot gezin kom, je bent nooit alleen. Er is altijd wel een broer of zus waar je wat mee kunt delen. En zeker op deze dag koester je degenen die er nog zijn en je kan samen herinneringen ophalen uit je jeugd.

Daarom, gedenk degenen die je lief zijn, hef het glas op het leven en als je elkaar niet meer spreekt, een app’je kost weinig moeite en is eigenlijk veel minder moeilijk dan echt telefoneren. Het kan een begin zijn. Je leeft maar zo kort en bent zo lang dood. Hebt elkander lief!