Afscheid nemen

Cynthia Poen-Stam 2 okt 2020

Afscheid nemen van iemand waar je veel van houdt, het is net zo intiem als een geboorte. Zo heb ik dat tenminste altijd gevoeld. Want nieuw leven verwelkomen, of afscheid nemen van het leven, is een enorme ingrijpende gebeurtenis in iemands leven.

In de jaren dat ik ‘s nachts bij mensen thuis waakte, ervaarde ik dat altijd zo. De sfeer die overduidelijk in de ruimte hing, alle gesprekken die er nog gevoerd werden, zonder scrupules of terughoudendheid. Het maakt stil, die intensiteit van gevoel die tastbaar aanwezig was. Soms stond ook ik met dichtgeknepen keel van emotie bij een intens afscheid, om daar getuige van te zijn is heel bijzonder. De uitzonderingen daar gelaten, want die waren er ook. Als er niet gesproken mocht worden over dat naderende afscheid. Dan bleven er zoveel woorden van liefde ongedeeld.

Beeld glashelder

Ik kan me nog goed herinneren toen mijn eigen oma overleed, ik zal een jaar of zes zijn geweest. Ik mocht afscheid van haar nemen in het mortuarium van het ziekenhuis. De ruimte zie ik nog glashelder voor me. En ook het beeld van mijn oma, die daar stil opgebaard lag, kan ik nog met gemak oproepen. Alles maakte een onuitwisbare indruk op me, en zoveel jaar later kan ik dat gevoel van toen nog steeds voelen.

Ook daarom is de huidige tijd zo ongelofelijk wreed, en ik denk aan iedereen die een geliefde moet missen en niet echt afscheid kan nemen. Die in die laatste uren niet nog even het gezicht kan strelen van die dierbare. Of afscheid moeten nemen, volledig ingepakt in de beschermingsmiddelen. Het doet afbreuk aan dat hele dierbare laatste stukje, en dat valt echt nooit meer terug te draaien. In de huidige tijd moet je soms zonder een laatste woord, afscheid nemen van die ene hele bijzondere persoon uit je leven. Het maakt het definitieve van de dood nog een tandje wreder.

Zonder afscheid

Hoe ongelofelijk moeilijk moet het zijn om te rouwen zonder dat echte afscheid. Om dat laatste stuk van die reis niet dichtbij mogen zijn om troost en warmte te bieden. Ik zie het van dichtbij om me heen gebeuren, oprecht hartverscheurend. De huidige tijd eist het, het maken van deze onmogelijke keuzes. En vanuit het diepst van mijn hart, wil ik al die mensen heel erg veel sterkte wensen.

Cynthia