Een klein gebaar, onmeetbare vreugde

Roos Robbesom 9 okt 2020 / 14:00 uur

Maandagmorgen, 07.30 uur. Ik trek mijn hardloopschoenen aan, doe wat rek- en strekoefeningen en trek de voordeur achter me dicht. Het liefste begin ik mijn dag hardlopend.

Vertrekken met het gevoel dat ik nog uren in mijn bed had kunnen vertoeven, maar terugkomen met een fris en euforisch gevoel; helemaal klaar voor een nieuwe dag.

Ik begin op een rustig tempo te rennen en na een aantal straten passeer ik hartje Rotterdam. Het schemert en is nog redelijk vroeg, maar aan het straatbeeld is dat absoluut niet af te zien. Al snel kom ik drie voetgangers tegen. Een gehaaste mevrouw met een opvallende rode jas, duidelijk geërgerd naar haar telefoon starend. Een jongeman met een koptelefoon op, intussen zijn ontbijt verorberend. En een zakelijke dame met naaldhakken, ondertussen naar de grond kijkend om te voorkomen dat ze valt. Deze drie mensen, volstrekt onbekenden voor elkaar, hebben alle drie één ding gemeen: ze bewegen zich gehaast en met een ontwijkende blik een weg door de drukke stad.

Een glimlach die bij blijft

„Goedemorgen!” Ik begroet ze alle drie afzonderlijk en wend ze een oprechte glimlach toe. De vrouw in de rode jas kijkt verbaasd op, dit had ze duidelijk niet verwacht. In een mum van tijd verschijnt er een voorzichtige glimlach op haar gezicht. De jongeman knikt me vriendelijk toe. De zakelijke dame geeft me een glimlach die me de rest van de dag nog bij zal blijven.

Social media heeft ertoe geleid dat we steeds sneller en frequenter met elkaar in contact kunnen staan. Op straat verstoppen we onszelf echter maar al te graag. Dale Carnegie leerde mij wat het simpele gebaar van een groet en een glimlach al wel niet kan doen.

Ik geef toe, mijn eerste neiging is om zelf ook weg te kijken wanneer iemand mijn blik ontwijkt of chagrijnig kijkt. Maar juist voor zulke mensen kan dat kleine gebaar, die ene glimlach het verschil maken. Zo stelt Carnegie: „A smile can help people realize that all is not hopeless – that there is joy in the world.’’ Probeer het maar eens. Je zult verstelt staan van wat het je zal opleveren.

Reageer op artikel:
Een klein gebaar, onmeetbare vreugde
Sluiten