De viering van de ongemakkelijkheid

Bas Wijnsouw 10 okt 2020 / 11:00 uur

Sinds First Dates weer is begonnen aan een nieuw seizoen, durf ik ook weer af te spreken met eventuele levensgezellen.

En net als bij het programma geniet ik van de ongemakkelijkheid die de boventoon voert in een eerste date. Op televisie zou je zeggen dat het door de camera’s komt. Maar juist het succes van dat programma is dat een eerste date van zichzelf al ongemakkelijk is. Het maakt dan niet uit of je er camera’s op zet.

Ik wijs de tweede date af

Ikzelf ga tegenwoordig alleen nog maar op eerste dates. Een tweede date heeft zich vooralsnog niet aangeboden, maar zelfs als dat zo zou zijn wijs ik hem nog af. Ik geniet van de centrale plek die ongemakkelijkheid heeft bij een eerste date.

Je kent elkaar niet en je weet niet wat je van elkaar kan verwachten. Dit zorgt voor een bepaalde spanning. Een eerste date waar geen spanning hangt, is geen date maar een zakelijke afspraak. Op zijn best. Je kan met deze spanning op verschillende manieren omgaan. Ik besluit meestal heel veel te gaan drinken, maar bestelt je tafelgenoot dan ineens een verse gemberthee, dan zit je toch voor lul met je dubbele whisky-cola. Ongemakkelijk. Jij betaalt voor de kaartjes of de entree en je wilt ook de drankjes betalen, maar zij ook. Ongemakkelijk. Je zit midden in een verhaal maar merkt dat eigenlijk je ex hier ook voorkomt, dus ineens deed je stijldansen met een ‘oude vriendin van vroeger’. Ongemakkelijk.

 

Ik geniet van deze dans, de viering van ongemakkelijkheid in een eerste date. Het is een teken dat we allemaal mensen zijn. Mensen die gewoon zoeken naar contact met anderen. In dat contact zoek je naar grenzen en gaat daar misschien overheen. Maar dat is nodig om jezelf te kunnen definiëren in verhouding tot de ander. Zo keer je op elke date weer iets, over anderen, maar vooral over jezelf. Ik weet bijvoorbeeld dat heel triviale dingen heel verkeerd kunnen uitpakken. Zo vinden de meeste dates het niet leuk dat je ze een tikkie stuurt voor 1,20 euro, omdat jij geen extra guacamole wilde bij de nacho’s maar er wel voor moest betalen.

Maar om hem goed te beëindigen, zorg altijd dat je wel voor de zoen gaat op het einde, er staan tenslotte hier geen camera’s op je neus. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat je niet zoent. Maar dat zou sowieso gebeuren als je het niet probeert. Mocht je toch worden afgewezen, prima, geniet van je ongemakkelijke moment. Het hoort erbij, het is een eerste date.

Reageer op artikel:
De viering van de ongemakkelijkheid
Sluiten