Kabinet negeert WHO en faalt met nieuwe lockdown

Jan van der Zanden 19 okt 2020

Beste lezers en beste ministers, op de dag van de persconferentie van 13 oktober, met de nieuwe en strengere lockdown maatregelen in zicht, stuitte ik op een onthutsend en tegenstrijdig fragment in het TV-programma EenVandaag.

In dat fragment gaf de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) juist aan dat een lockdown geen primaire maatregel zou moeten zijn om het virus onder controle te krijgen bij een tweede golf. Ik verdiepte me er verder in en kwam uit op het volgende: het is volgens de WHO alleen gerechtvaardigd om een lockdown in te zetten om middelen te reorganiseren, te hergroeperen en de balans weer terug te brengen; om uitgeputte zorgmedewerkers te beschermen. Een lockdown zou namelijk te schadelijk zijn met betrekking tot medische, sociale en economische nevenschade.

Van testen tot beschermen

De visie van de WHO zet in op testen, traceren, isoleren, behandelen en beschermen. In mijn woorden zijn dat voor Nederland: 1) testen via de teststraat, 2) traceren via bron- en contactonderzoek, 3) isoleren van (mogelijk) besmette mensen én kwetsbaren, 4) het behandelen van zieke mensen met corona en 5) goede hygiëne en communicatie. Echter laat de testcapaciteit en contact- en brononderzoek te wensen over. Ook de bescherming gaat niet goed, doordat het maken van een testafspraak en de testuitslag veel te lang op zich laat wachten. De corona app is gelanceerd, maar tijdens de persconferentie werd er met geen woord gerept over de app.

Laatste redmiddel

Beste meneer Rutte en De Jong, waarom focust u alleen op lockdownmaatregelen via het corona-routeplan om het virus te bestrijden? Een lockdown is het gevolg van falend beleid en zou alleen een laatste redmiddel mogen zijn, om het beleid en de uitvoering weer op orde te krijgen. We moeten kost wat kost nieuwe lockdownmaatregelen voorkomen. Waarom schalen we de teststraat niet op om om sneller uitbraken te traceren en de juiste mensen te isoleren? Waarom communiceren we niet beter om de algehele volksgezondheid te beschermen? Nu blijven we van lockdown naar lockdown gaan met nog veel grotere gevolgen. Daarnaast zouden we met lockdownmaatregelen niet snel meer terug kunnen gaan naar het oude normaal, wat ook niet is opgenomen in het corona-routeplan. Waar is de langetermijnvisie gebleven? 

Wij worden zelf als schuldigen aangewezen dat we slecht gedrag vertonen. Alleen het verzorgen van coronapatiënten in ziekenhuizen lukt (nog), maar wel ten koste van alles. Is ons kabinet zo eigenwijs om de richtlijnen van de WHO te negeren en alleen maar te denken aan lockdownmaatregelen? Het lijkt erop dat we van de eerste lockdown in maart niets hebben geleerd.