De aardappeleters

Jan Slingerland 21 okt 2020 / 11:00 uur

De aardappeleters is de titel van een schilderij van Vincent van Gogh. Hij maakte het in 1885 in Nuenen. Van Gogh werd geïnspireerd door een schilderij dat Jozef Israëls maakte van een boerenfamilie aan tafel voor een eenvoudige maaltijd. Zo is te lezen op WikipediA. 

Het klinkt misschien gek, maar ik moest ineens aan het schilderij denken toen ik aardappels aan het schillen was. Bij mijn pensionering heb ik mij voorgenomen wat vaker in de keuken te staan en de kookkunst van mijn vrouw af te kijken. Zij kookt en bakt de sterren van de hemel, dus een betere leerschool is er niet. Zelf zegt ze, heel bescheiden: „Ik doe ook maar wat hoor!” Kijk, dat heb ik nou weer niet. Als er 100 gram in het recept staat, dan houd ik mij daar ook aan. Geen gram meer of minder. 

Blikboterhamworst

Ik ben een echte aardappeleter. Vroeger kookte mijn moeder, op de zaterdag na, iedere dag aardappels en groente met daarbij een lekker stukje vlees. Op zaterdag aten wij iets altijd iets gemakkelijks, zoals macaroni met blikboterhamworst of nasi goreng uit blik van Koen Visser. Afhaalchinezen waren er toen nog niet. Aardappels schillen gaat mij, onder het genot van een glas rode wijn, al heel goed af. Afwassen ook. Als leerling-kok moet je tenslotte onderaan beginnen. Ook weet ik inmiddels iets meer over vastkokende en kruimige aardappels. Het lekkerste vind ik nog altijd gebakken aardappels. Schijfjes, blokjes, partjes, het maakt niet uit, ik vind ze heerlijk. Het water loopt mij nu al in de mond! Gekookte aardappelen mogen wat mij betreft altijd iets kruimig zijn. Wij hebben geen friteuse of Airfryer, maar ovenpatat smaakt ook heel goed. 

Veel te kiezen

We proberen zoveel mogelijk gezond en gevarieerd te eten. Vlees, vis en op z’n minst één keer in de week iets vegetarisch. Dat lukt ons tot nu toe heel goed. Met de Hallo van de Jumbo, de Allerhande van Albert Heijn, de Dirk en de boodschappen van de Plus valt er ook heel wat te kiezen. Ook online zijn er veel recepten te vinden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de grote hoeveelheid kook- en bakboeken die in ons huis te vinden zijn. Ik ben inmiddels driftig begonnen met het verzamelen van recepten. Recepten met risotto, quinoa en tofu sla ik meteen over. Ik ben meer van de noedels, pasta, rijst en couscous. Allemaal heel lekker, maar uiteindelijk ben en blijf ik toch een echte aardappeleter! 

Reageer op artikel:
De aardappeleters
Sluiten