Weegt het ene lijden nu op tegen het andere lijden?

Noor Biesbroek 21 jun 2020 / 16:59 uur

Ergens dwalen bij mij dan steeds weer die filosofische kritische vragen op. Is het lijden het waard?

Ik denk aan al die mensen die thuis zitten en lijden. Lijden onder hun slechte thuissituatie, lijden aan eenzaamheid en depressies, lijden onder huiselijk geweld, lijden onder het feit dat ze geen werk meer hebben, lijden aan de vele psychische problemen en het gebrek aan hulp, onbewust lijden aan een hartkwaal of andere ziekte maar bang zijn om nu naar de dokter te gaan, lijden onder een financieel ingewikkelde situatie, lijden aan stress en burn-out omdat bepaalde sectoren wel overuren draaien, lijden onder het feit dat ze hun dierbaren niet kunnen en mogen zien, lijden onder het feit dat hun leven minder invulling heeft… Corona zorgt voor zoveel manieren van lijden. Want naast dit lijden heb je natuurlijk de mensen die lijden door corona. Lijden aan de ziekte corona, lijden onder het verlies van een dierbare die weggevallen is door corona, lijden onder de onzekerheid die de ziekte met zich mee brengt en lijden onder de vraag of je nou wel of geen corona hebt.

Een antwoord geven is moeilijk

Weegt het ene lijden nu op tegen het andere lijden? Het is zo moeilijk om daar een antwoord op te geven. En elke Nederlander lijkt zich daar anders over te voelen. Als ik kijk naar de oude mensen die nu eenzaam thuis zitten en binnen drie maanden kunnen overlijden aan kanker, hartziekten of ouderdom. Dan is de vraag, is de angst voor een sneller verlies door deze ene ziekte belangrijker dan een paar laatste goede dagen? Zou ik, als ik zo’n leeftijd had, niet liever drie leuke dagen beleven en dan sterven dan drie maanden in eenzaamheid wachten op de dood? En toch, als ik de vraag stel, zou ik het erg vinden om nog een tijd zo te werken en niet bij mijn opa langs te gaan zodat hij voorlopig in leven blijft. Dan is mijn antwoord nee, ik heb het graag voor hem over.

Het ene lijden is het andere niet en het lijden is voor iedereen anders en onvergelijkbaar. Het is zo moeilijk om een antwoord te vinden op deze vragen. Een passend antwoord bestaat volgens mij niet. Toch lijken we ons nu meer te laten leiden door de angst tegen corona. Of dat het ook waard is, daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen…

Reageer op artikel:
Weegt het ene lijden nu op tegen het andere lijden?
Sluiten