Kan de onbegrensde globalisatie zo wel doorgaan?

Sezgin Yilgin 21 jun 2020

Een vliegtuig met een lege cockpit – daarmee vergeleek Joris Luyendijk de financiële wereld in zijn boek Dit kan niet waar zijn. De globalisering lijkt nu ook op een vliegtuig met een lege cockpit. Niemand heeft nog controle over de onbegrensde globalisering.

Een terechte vraag lijkt mij: kan de onbegrensde globalisering wel zo doorgaan?

Een totaal socialistisch beleid is mislukt in 1989, met de val van de Berlijnse muur. Een totaal kapitalistisch beleid is, met de coronacrisis, mislukt in het jaar 2020. Grote multinationals hebben afgelopen dertig jaar enerzijds arbeidsplaatsen vanuit Europa verplaatst naar de lagelonenlanden. En anderzijds hebben zij systematisch belasting ontweken en derhalve niet eerlijk belasting betaald.

Onbegrensde globalisering hadden voorrang bij de grote multinationals, dan te investeren (lees normaal belasting betalen) in een sociaal samenleving. Dezelfde bedrijven vragen nu aan overheden steun en zijn alle ‘kapitalisten’ in één klap ‘socialisten’ geworden. Opvallend dat men eerst geen eerlijk belasting betaalt, maar wel een beroep doet op betaalde belasting van de gemiddelde inwoners en ondernemers van Europa.

Wat kunnen we leren van de coronacrisis?

Mijns inziens is dat de toekomst een gezonde balans moet zijn tussen kapitalisme en socialisme. Er dient een rigoureuze verandering te komen om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen in Europa te beschermen.

Hoe? Door eerlijke belasting door iedereen laten betalen en werkgelegenheid in Europa beschermen.

Twee suggesties voor eerlijke belasting binnen EU:

1. Uniform beleid binnen EU om belasting ‘ontwijken’ strafbaar te maken
Ja, het is mogelijk en nodig om een sterke en grote overheid te hebben. Dit kan ook gefinancierd worden als grote bedrijven ook eerlijk belasting betalen. Belasting ontwijken is simpelweg belasting ontduiken. Zoals Rutger Bregman tijdens Davos heeft gezegd, ‘It is all about taxes, taxes, taxes…’

2. Tech- en multinationals verplichten belasting te betalen binnen EU

Ruim 60 procent van reclamebudgetten in de EU gaan naar Google en Facebook. De kruimeltjes zijn voor lokale ondernemers. Laat bedrijven zoals Amazon, Facebook, Starbucks, Shell, etc. belasting betalen in het land waar ook de winsten worden gemaakt. Geen ingewikkelde belastingtrucjes met aftrekposten elders in de wereld. Logisch toch? Dan doen MKB ondernemingen ook.

Twee suggesties voor werkgelegenheid in Europa

1. Productie (maakindustrie) uit China terughalen naar Europa
De EU is te afhankelijk geworden van de fabriek van de wereld China. De voordelen om productie in verband met loonkosten te verplaatsen naar lage lonen landen is in één klap weggevaagd door de leningen die overheden nu moeten aangaan. Door productie terug te halen heb je in de toekomst baangarantie voor onze (klein) kinderen binnen EU, meer inkomsten voor overheden en minder afhankelijkheid van China.

2. Online tech bedrijven verplichten in EU te investeren (Amazon, Alibaba, Zalando etc.)
De Chinese onlinereus Alibaba investeert miljoenen in een logistiek centrum in Luik om producten, geproduceerd in China, te kunnen verkopen. Wel de lusten van EU, maar niet de lasten. Waarom zouden we, als EU, hen (Alibaba, Amazon, Zalando, etc.) niet verplichten om minimaal in Europa 50 procent van de producten te laten produceren? Groei van hen gaat immers ten koste van de kleine ondernemers en werknemers binnen EU. Derhalve, economie van EU.

Na de bankencrisis in 2008 zijn er internationaal diverse maatregelen genomen om het in de toekomst te voorkomen.
Het lijkt me nu tijd om belastingontwijking tegen te gaan binnen EU en dat we onze kinderen en kleinkinderen werkgelegenheid garanderen in de toekomst.

Globalisering heeft ons ook heel veel goeds gebracht, maar de onbegrensde globalisatie kan zo niet doorgaan.