Waarom hebben boa’s geen beschermende middelen?

Loes Vincenten 4 jun 2020

Mensen zijn hun zelfcontrole flink verloren, hebben ze de afgelopen dagen laten zien. Twee incidenten in drie dagen met de ondergewaardeerde politieagenten, boa’s.

(geschetste situatie) Lopend op een klein grasveld zie ik boa’s naar jongeren lopen die net een overtreding begaan zijn. Ik zie de boa’s kijken en ze lopen naar hun doelwit, de hangjongeren. Ik zie het allemaal gebeuren, maar kan niets doen om voor de boa’s op te komen. Ik wist dat ik dan zelf ook slachtoffer zou worden. Ik wilde niet meer kijken, maar ik kon niet zomaar weglopen. Een vrouw komt naast mij staan en zegt, ‘ik bel de politie!’ Ik knik en kijk snel om me heen. Als de jongeren weg zijn lopen de vrouw en ik naar de zwaargetroffen boa’s.

Nadenken over de gevolgen

(waargebeurd) De jongeren vielen de boa’s aan, omdat zij het niet met de boa’s eens waren. De boa’s schreven een boete uit en de jongeren vonden het nodig zich hier mee te bemoeien.

Zo raar dat er niet beter wordt nagedacht over de gevolgen. Een politieagent had deze jongeren kunnen beschieten of kunnen slaan met een wapenstok, maar boa’s hebben deze orde houdende materialen niet.

Misschien is dat wel de reden dat ze zo vaak te maken hebben met vooroordelen en onmacht. Vele jongeren zijn er bewust van dat boa’s minder tegendruk uit kunnen oefenen dan de politie.

Beschermende spullen verstandig?

Zou het niet verstandig zijn om ook boa’s beschermende spullen te geven? Pepperspray bijvoorbeeld of een teaser. Met pepperspray kan je geen mensen echt heftig verwonden, alleen verblinden kan hiermee. Een teaser is een wat heftiger verdedigingsmiddel, maar het zou wel een terechte zijn.

Wanneer een boa zichzelf kan beschermen zouden situaties heel anders gelopen zijn. De aangevallen boa had pepperspray in de ogen van de jongeren kunnen spuiten, waardoor hij zichzelf veilig uit de situatie had kunnen bevrijden.

De jongeren zouden geschokt zijn van het ingrijpen en beter nadenken voordat ze een ambtenaar aanvallen. Het ingrijpen zal ook effect hebben op jongeren in deze generatie die zelf niet betrokken waren bij het conflict.

Dus waarom hebben boa’s nog geen zelfbeschermende middelen?

Loes Vincenten (15)