Nederland in de wereld van nu…

John 7 jun 2020

Na van een afstandje alles weer bekeken te hebben, toch weer even de pijn hebben gevoeld van hoe George Floyd zich voelde onder die knie van die agent.

Het besef dat je nog steeds anders bekeken en behandeld wordt dan je blanke leeftijdsgenoot. Het doet dan toch pijn om te ontdekken dat ondanks dat je er niet mee bezig bent, je wel schrikt als je beseft dat er andere regels voor jou gelden dan voor blanken.

En begrijp me zeker niet verkeerd. Het werkt twee kanten op. Waar er inderdaad al jarenlang sprake is van systematische onderdrukking van minderheden, maken minderheden het de echte racisten ook flink makkelijk door het gedrag van sommigen. Wij roepen dat racisme moet veranderen. Laten wij dan ook het goede voorbeeld geven. Stop met blanke mensen ‘wit’ noemen! De achtergrond van deze pagina is wit, de letters die je nu leest zijn zwart. Mensen zijn dat niet. Ik zou heel graag willen dat het onderscheidt überhaupt niet zou bestaan. Dat wij allemaal mensen zijn. En that’s it! Maar laten we alvast beginnen met stoppen met ‘wit’’ en ‘zwart’!

Mitch Henriquez

En er gebeurt een heleboel in Amerika waar je wat over kunt vinden. Wij zitten hier en dat is daar. Toch was ik al weer even vergeten dat Mitch Henriquez zijn aanvaring met de politie in Nederland ook niet navertelt. Waar het eigenlijk om gaat is het verschil tussen wel en geen macht. Het verschil tussen wel en niet ongestoord kunnen doen wat je wilt. Het verschil tussen bang zijn voor consequenties en totaal geen consequenties. Voor de ene groep geldt het ene en voor de andere groep het andere.

En natuurlijk vind ik het heel dom dat er onvoldoende rekening is gehouden met COVID-19 bij de bijeenkomst op de Dam. Maar de reacties die daarop volgden lieten zelfs mij schrikken. En ik was er niet eens bij. Dat soort reacties roepen bij mij dan de vraag op: waarom werd er niet zo heftig gereageerd bij alle eerdere bijeenkomsten, protesten, zonnige stranddagen, polonaises, carnaval, drukte bij de bouwmarkten? Die heb ik allemaal vermeden om mijn bijdrage te doen tegen corona. Maar daar wordt niet of nauwelijks over geklaagd. En daar heeft Georgina Verbaan helemaal gelijk in. En vervolgens krijgt zij weer een lading ellende over zich heen omdat ze zich eerlijk uitgesproken heeft. Wat is dat toch dat je alles mag zeggen, maar waag het niet om over racisme te beginnen. Oprechte vraag aan jou als lezer. Waarom is dat? Waarom kunnen wij er niet over nadenken wat er gezegd wordt? Of het nou gaan op zwarte piet of een gebak met een aparte naam ‘zoenen’. Het zorgt altijd voor flink wat commotie in dit land. En waarom? Luister nou eens naar wat de andere aangeeft!

Kinderen opvoeden

De mensen met een migratieachtergrond in Nederland hebben ook genoeg om nog aan te werken. Daarmee wil ik niet zeggen dat het allemaal tuig is en terug moet naar zijn of haar land (wat ik vaak genoeg zelf heb gehoord, terwijl ik sinds ik kan werken netjes met belastingen betaal en altijd bijdraag aan de maatschappij). Maar het helpt als wij onze kinderen opvoeden zodat zij niet in aanraking komen met de officier van justitie. En dat wij ondanks profileren niet de top 600-lijsten domineren. Daar ligt onze uitdaging. Geeft het goede voorbeeld en zorg ervoor dat jouw kinderen niet op straat rondhangen zonder doel of begeleiding. En voor alle blanke mensen die zich openlijk uitspreken tegen racisme: jij bent goud! En spreek je je niet openlijk uit maar ben jij er absoluut tegen, durf dan iemand in je omgeving aan te spreken als je het wel opmerkt. Help elkaar, zodat het voor iedereen dus ook voor jou een mooier land en uiteindelijk een mooiere wereld wordt. Ja, dat wordt het niet zolang wij alles volbouwen en natuur geen ruimte geven. Maar dat is een ander onderwerp. Succes in jouw wereld! Je kunt het!