Het Nieuwe Normalieveld

Cale columns 27 jun 2020 / 14:50 uur

Dat vraag ik u af. Of de sintelbaan rond het Malieveld je ook is opgevallen?

Nooit bedoeld aangelegd, maar ontstaan door brommende boomers, boze boeren, bange burgers en besmette nooit-meer-buitenlui. Die vruchteloos 7 tot 70 maal rondjes lopen om het bastion van noodwetten te slopen. Staan die 1,5 diameter cirkels voor protestruimte symbool voor de vicieuze cirkels die daar worden gelopen?

Hoe kan het dat bij sommige synoniemen (ander woord, zelfde betekenis) de verschillen groter zijn dan de overeenkomst? Zoals bij vanzelfsprekend en natuurlijk. Seks is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. En normaal is een synoniem van gewoon. En van gangbaar, gebruikelijk en alledaags. Dus dan zal het nieuwe normaal ook wel het nieuwe gewoon zijn. Maar is dat dan gewoon zo? Normen en waarden zijn collectieve voorstellingen omtrent hoe (niet) te handelen in bepaalde situaties.

Maar als van hogerhand wordt bepaald wat het nieuwe normaal is, dan is dat niet normaal, als dat collectief niet gewoon gevonden wordt. Niet alledaags en al helemaal niet gebruikelijk. Is dat de oorzaak van de vicieuze cirkels die vaak in beleid en uitvoering te zien zijn? Dat beleidsmakers goedzins zijn evenals degene waarvoor het beleid is gemaakt, maar niet synchroon lopen?

Gat in mijn emmer

Op het niet-elastieken Malieveld willen mensen demonstreren omdat zij het niet normaal vinden dat ze als 10.000 mensen niet mogen demonstreren. Het nieuwe normaal vinden ze collectief niet normaal, dus dan is het toch ook geen normaal? Dat blijkt als ze verboden wordt om te demonstreren tegen die 10.000 mensen regels omdat… er 10.000 mensen willen demonstreren… Het doet denken aan Dorus’ liedje Er zit een gat in mijn emmer. Een oneindige discussie  zonder begin- en eindpunt. Of dat de radio keihard aanstaat, iemand telkens vraagt of het wat zachter kan en het antwoord is dat hij niet te verstaan is omdat de radio zo hard staat. En er gebeurt verder niks.

Wat nou als je van die vicieuze cirkel een poreuze cirkel maakt, zoals De Tegenpartij al zei? Lukraak de cirkel lekprikken, zodat je een flattening curve ziet naast de oorspronkelijke curve. In het geval van de radio trek je de stekker eruit. Uit het stopcontact.  Dat is heel normaal/gangbaar/gebruikelijk. In het geval van Grondrechten die gekaapt worden kun je ook de stekker eruit trekken. Uit het kabinet. Simpel door gebruik te maken van je stemrecht bij de eerstvolgende verkiezingen. Gewoon doen, da’s heel normaal. In een democratie.

 

Reageer op artikel:
Het Nieuwe Normalieveld
Sluiten