Tevreden of toch niet?

Laura van der Lee 5 apr 2020 / 16:46 uur

Ik realiseerde mij vandaag dat er vele definities zijn over tevreden zijn met je leven. Bestaat tevreden zijn wel echt of is het een utopie? Is het in het leven gebracht door de media en therapeuten die de lat te hoog leggen? Is het de prestatiemaatschappij waarin we leven dat iedereen een goede opleiding en succesvolle baan moet hebben? Heeft je sociale leven invloed op hoe tevreden je bent? Moet het saldo op je bankrekening vergelijkbaar zijn met het pakhuis van Dagobert Duck? Moet je auto gelijk zijn aan de raceauto van Max Verstappen?

Ik had op mijn werk een gesprek met collega’s tijdens de lunch. Er werd mij gevraagd wat ik graag zou willen hebben.
Ik kon zo even niets bedenken, maar de Jaguars en villa’s van collega’s vlogen mij om de oren. Mijn collega’s keken mij aan alsof ik zojuist geëmigreerd was van de planeet Mars. Ze vonden mij zo raar dat ik aardig tevreden ben met mijn leven. Ik stond ineens buiten de groep als een echte outsider. Aha in ieder geval was ik uniek blijkbaar.

Op dit moment is er nog een groter facet van invloed op tevreden zijn: de coronacrisis. Als je een persoon bent die altijd weg van huis was, is het een hele uitdaging om muren om je heen te hebben. De dag kan dan een blanco vel zijn die je nog invullen met bezigheden. Het huishouden is op een gegeven moment ook klaar. Je gaat niet tien keer stofzuigen op een dag of de badkamer soppen. Ook is de bundel van je telefoon op een gegeven moment tot je schrik op.

Er zijn mensen die al voor de coronacrisis nooit tevreden waren over hun leven. Zij zien het leven als een weg vol obstakels waardoor ze hun dromen/verwachtingen niet kunnen verwezenlijken. Wat willen ze nou echt? Het leven is voor hen als de Mount Everest die ze nooit zullen kunnen beklimmen.

Dan heb je ook nog een groep mensen die chronisch ziek is en er het beste van maakt. Ze kennen veel tegenslagen, maar zijn 80 procent van hun tijd positief. Die zijn al tevreden als ze een goeie dag hebben.

Tot slot zijn er echt wel mensen die tevreden zijn met hun leven. Zij worden met verbazing bekeken door mensen die kritisch leven en vinden dat je nooit tevreden mag zijn, omdat het leven een dynamisch proces is dat heen en weer slingert tussen geluk en ongeluk.

Reageer op artikel:
Tevreden of toch niet?
Sluiten