Een C van tijd

Cale columns 2 apr 2020 / 06:23 uur

Valt het op dat, nu alles on hold is gezet door C, er ruwweg 2 groepen zijn die verschillend omgaan met de C van tijd die ze nu over hebben? De ene groep als op de plaats rust gezette soldaten, wachtend op nadere instructies. Aan de andere kant de mensen waarvoor het commando ‘Op de plaats rust’, juist leidt tot het tegenovergestelde: onrust. Die gaan bewegen, om zich heen en in zichzelf kijken. Nadenken over hoe ze zijn belandt in hun huidige situatie. En gaan andere dingen dan anders doen. Niet meer omdat het moet, maar omdat het kan.

Een situatie die zich talloze keren eerder heeft voorgedaan bij mensen die om moverende redenen uit de voortrazende economische trein vielen. Of sprongen. Of simpelweg vergaten (weer) in te checken. Zoals een politicus die buiten de lijntjes liep en nu als buschauffeur op lijntje 150 rijdt. En nu dus de situatie dat het collectief gebeurt. Menigtes die tijdelijk niet meer meedoen. Voor wie de ratrace is afgelast en die als een haas in zijn hol toekijkt naar hoe de andere hazen hollen. En scheppende kwalitijd krijgt voor muziek, schilderen, tuinieren, acteren etcetera. Zou dat gevolgen hebben?

De leraar Duits die merkt dat hij best wel handig is met Skype- verbindingen voor leren op afstand, vliegensvlug wegwijs is met Gynzy, Kennisnet en Cloudwise en dat eigenlijk leuker vind dan Duitse les. En zijn verwaarloosde technische knobbel gaat professionaliseren in de ICT. De kelner die peinst over de drankjes die hij nu niet rondbrengt en met behulp van een oude boiler zijn eigen IPA bier gaat brouwen. En vervolgens schopt tot biermagnaat.

De kapster die ook bergen toiletpapier inslaat. Maar dan om een papier mache schaalmodel Utrechtse Heuvelrug van te bouwen en zich daarna aanmeldt voor een studie landschapsarchitectuur. Haar buurman, een eventmanager, die dus mistast bij het door haar leeggeroofde schap en zich herinnert dat in Indonesië billen heel anders werden gereinigd. Vervolgens de fleswatertechniek gaat vervolmaken in een Oosterse poeperddouche (met föhn!), patent aanvraagt en krijgt.

Is de orde hersteld na het herstel van de pandemie en zijn functies en structuren terugkomen? Vast wel, maar velen zullen van hun passie hun werk gaan maken. Dus kijk niet raar op als je in 2021 Rutte bij de Gamma meetlatten ziet verkopen, Wiebes, als ZZP-er, persoonlijk je gaskraan komt afsluiten, Hugo de Jonge je in de winkel een paar krokodillenleren puntschoenen aanpast en Kapsalon Wilders je blonde hair extensions inweeft.

Reageer op artikel:
Een C van tijd
Sluiten