Blijf nog even binnen

Chard van den Berg 18 apr 2020

Wie had vorig jaar gedacht dat we in 2020, in een land waarin de PVV en de Denk achterban elkaar zowat ter lijf gaan, voor even als een land samen sterk zouden zijn? Niemand had vorig jaar dan ook kunnen voorspellen dat we een epidemie zouden krijgen die het ene na het andere leven zou opeisen. Toen Rutte daarop aankondigde dat er een aantal maatregelen tegen corona zou volgen, leken we een verenigd land vol eendracht. Voor even stonden we ongeveer allemaal achter “onze” premier en gingen we vol vertrouwen de toekomst tegemoet. De vraag is alleen wat er nog over is van die saamhorigheid na ruim dertig dagen quarantaine.

Als je puur kijkt naar de cijfers, zou je kunnen stellen dat men zich nog altijd vrij goed houdt aan de maatregelen. Zo is er een kleiner wordend aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen terecht komt en zwakt daarnaast het overlijdenscijfer af. Om dat nog te versterken lijkt de crisis rondom de intensive care bedden, gelukkig, met een sisser af te lopen. Vooralsnog ziet het er dus naar uit dat maatregelen prima hun werk doen.

Alleen aan de andere kant vrees ik dat deze positieve berichtgeving ertoe leidt dat velen het idee gaan hebben dat de epidemie voorbij is. Dit gegeven wordt versterkt door het nieuws dat enkele winkelketens in aangepaste mate, waaronder de Ikea, weer open gaan. Wat je op den duur dus krijgt is dat men zich minder gaat aantrekken van die anderhalf meter waardoor nog meer mensen besmet zullen raken. Dat de regels niet door iedereen serieus wordt genomen, blijkt al uit het hoge aantal bekeuringen van het afgelopen paasweekend. Overigens kreeg ook de roemruchte studentenvereniging, Vindicat, het zal ook eens een keertje niet, met de bekeuringen te maken. De reden: een feestje van vijftien, op z’n zachtst gezegd wat rebelse jongeren, waarbij de anderhalf meter regel uiteraard niet werd nageleefd. Natuurlijk gaat dit over slechts een klein aantal, maar het geeft wel aan hoe een enkeling, in dit geval sommige jongeren, denkt over het corona en de maatregelen die erbij horen.

Voor sommigen klink ik nu waarschijnlijk als een ingedutte, versufte, azijnpissende en buitengewoon zure persoon, maar laat je alsjeblieft niet leiden door impulsen en blijf voor even, zoveel mogelijk binnen.