Liever tolerant dan een moorkop in mijn hand

K.M 10 feb 2020 / 11:46 uur

Of het nou gaat om het besluit van de HEMA om de naam ‘moorkop’ te vervangen voor chocoladebol. De roep om meer diversiteit in de gebruikte verkeersborden of het voorstel om ook in openbare herentoiletten babyverschoontafels te installeren. Wanneer dergelijke nieuwsitems naar buiten worden gebracht, kun je steevast wachten op een stroom van kritiek.

De maatschappij zou vertrutten. Tradities zouden verloochend worden. En we zouden doorslaan. Zo stelde ook Dave Roelvink een aantal weken geleden in zijn instagram-tirade, waarin hij het voornemen van de gemeente Eindhoven om net als in Genève een aantal verkeersborden te vervangen voor inclusievere varianten en het voorstel om ook in herentoiletten verschoontafels op te hangen, ridiculiseerde. Op zijn tirade werd lovend gereageerd. Ohja, hij was dan wel weer een voorstander van gelijkheid op de werkvloer.

Ook de reacties op het besluit van de HEMA zijn niet mals. Verongelijkt wordt gesteld dat als de ‘moorkop’ niet meer kan, blanke vla al helemaal aanstootgevend is. En als we toch bezig zijn; zigeunerschnitzel, boerenkool, Zeeuwse babbelaars, jodenkoeken… Het einde zou zoek zijn als we altijd maar rekening moeten houden met andermans gevoelens. We zouden tegenwoordig niets meer kunnen zeggen of het is al racistisch of discriminerend!

Punt is dat ongelijke behandeling vandaag de dag nog steeds een probleem is in onze samenleving. Het kunnen afdoen van dit soort besluiten als ‘overdreven’ en ‘overbodig’, is een privilege, aangezien dat waarschijnlijk betekent dat je deze ongelijkheid gelukkig (nog) niet zelf hebt hoeven te ervaren.

Misschien lijken bovenstaande en vergelijkbare besluiten tegen deze achtergrond klein en onbenullig. Want nee, met het ophangen van diverse verkeersborden zal je genderongelijkheid inderdaad niet oplossen en ook met het vervangen van de ‘moorkop’ voor ‘chocobol’, zal je discriminatie niet van de aardbodem kunnen doen verdwijnen. En ja, als je kind een volgekakte luier heeft, zullen de meeste vrouwen het geen probleem vinden als je als kersverse vader de verschoontafel op het damestoilet gebruikt. Met dit soort besluiten wordt echter wel een duidelijk signaal gegeven. Wij zijn Nederland en hier is iedereen gelijk. Zoals onze Grondwet ook zo mooi in artikel 1 verwoordt.

Laten we dit soort besluiten dan ook niet al op voorhand afdoen als ‘overdreven gedoe’, maar proberen weer dat tolerante en inclusieve landje te worden, dat we ooit beloofde te zijn!

Reageer op artikel:
Liever tolerant dan een moorkop in mijn hand
Sluiten