Jurgen en de tradizeurders

John Mulder 7 feb 2020

Inmiddels heeft Nederland er een traditie bij: tradizeuren. Tradizeuren is het jammeren over het verloren gaan van ‘tradities’. Tradizeuren vindt vooral online plaats en kent twee varianten. De meest pijnlijke variant is het kapotmaken van de persoon die tegen de stroom in gaat en verandering zoekt. Uitspraken als ‘Verrekte mongool met je roomkop’ en ‘… die man spoort niet en verraad de Nederlandse cultuut’ zijn er voorbeelden van. Inderdaad: nauwelijks Nederlands kunnen schrijven, kenmerkt vaak deze variant. In de tweede variant gaat het om gehuil over het zogenaamd verloren gaan van cultuur en tradities, terwijl de grondtoon veelal niet meer is dan ‘We mogen ook helemaal niets meer’.

Voorbeelden van massaal tradizeuren zijn te vinden in recente reacties op de actie van Jurgen Verwoerd, een bakker uit Monster. Hij besloot om zijn moorkoppen voortaan roomkoppen te noemen. Zijn reden was, zo bleek in een interview bij Jinek: hij kreeg signalen dat sommige mensen de oorspronkelijke naam als kwetsend ervoeren. Ervan overtuigd dat dat onnodig was, besloot hij om simpelweg twee letters om te draaien en in het vervolg roomkoppen te verkopen. Waarom zou je immers mensen kwetsen met de naam van een gebakje?

Dat heeft-ie geweten. Ondanks dat er ook waardering was, duurde het niet lang voordat hij werd uitgemaakt voor landverrader en de vreselijkste ziektes kreeg toegewenst. Alleen de onwetenden beseffen niet dat juist dit soort gedrag de grootste bedreiging is voor een cultuur waarin verdraagzaamheid en tolerantie ooit belangrijke waarden waren.

De Nederlandse taal en cultuur kenmerken zich door een groot vermogen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en mee te bewegen op de golven van de tijd. Een ander kenmerk is de invloed van andere culturen op wat we als onze cultuur zijn gaan zien. We gebruiken Arabische cijfers, eten een paar keer per week gerechten van buitenlandse afkomst, en gebruiken talloze woorden die van oorsprong uit een ander land afkomstig zijn.
Sommigen staan open voor dat soort veranderingen. Anderen huilen al bij het idee dat het verwisselen van twee letters in de naam van een gebakje de proloog van het armageddon is.

Niemand kent de toekomst van de roomkop. Wat we wel weten, is dat verandering vaak klein begint. Jurgen Verwoerd is begonnen in zijn kleine bakkerij in Monster. Hij heeft de moed gehad om zijn eigen pad te volgen en voorspelbare weerstand te trotseren. Zulke mensen zijn nodig om een samenleving te veranderen.