In Groningen waait het altijd

Derek Hogeweg 11 feb 2020 / 09:09 uur

Code geel, groen, blauw of paars… Storm met of zonder naam: in Groningen waait het altijd. In de stad valt het nog mee, maar eenmaal op het platteland ben je speelbal van de wind.

Mensen vragen mij wel eens of ik verschil merk tussen Brabanders en Groningers. In 2014 ben ik van het zuiden naar het noorden verhuisd. Van Heeze naar de stad Groningen, om precies te zijn. Merk ik verschil? Ja en nee. Als je naar het stadsbeeld kijkt, dan zou het net zo goed Eindhoven kunnen zijn. Of Nijmegen. Dat komt door het grote aantal studenten. Die komen uit alle windstreken.

Voor een duidelijker contrast moet je de provincie in. Richting Slochteren, of Heiligerlee. Finsterwolde, Siddeburen. In deze dorpjes is het verschil duidelijk merkbaar. Niet alleen qua mensen, maar ook landschappelijk. In Brabant wordt het uitzicht al snel onderbroken door bossen en steden. Hier heb je meer weilanden en dunbevolkte gebieden, waardoor je vaak heel ver kunt kijken. Vanaf zolder kan ik de windmolens zien in Delfzijl en de Eemshaven. Afstand in een rechte lijn: vijfentwintig kilometer.

Het Groningse land is plat en uitgestrekt. Het waait er altijd. De wind maakt hier driehonderdvijfenzestig dagen per jaar, vierentwintig uur per dag de dienst uit. Wat ze in de Randstad code geel noemen heet hier windstil. Het geeft een compleet andere fietservaring. Beschutting is schaars. Alleen in plaatsen als Overschild en Loppersum heb je de gelegenheid om even op adem te komen tussen de huizen. Om je klaar te maken voor een nieuw stuk stormjagen.

Het heeft allemaal zijn charme.

Als je over de A7 richting Bad-Nieuweschans rijdt, dan is de leegte onontkomelijk. De mensen die in deze regio wonen zijn vaak mensen die er altijd al gewoond hebben. Generatie op generatie. Het is een plek waar je als buitenstaander niets te zoeken hebt, nog los van het feit dat je je er niet snel thuis zou voelen. Aan de andere kant: als je opzoek bent naar een betaalbare woning, dan is Oost-Groningen geen slecht idee. Voor het bedrag waarmee je in hartje Amsterdam net een krappe kamer hebt, heb je in Beerta een royaal landhuis. Met een lap grond erbij waar je u tegen zegt. Groot genoeg voor twintig tuinsets en een verwarmd buitenbad.

Die tuinsets moet je dan wel goed vastzetten, want zoals gezegd: in Groningen waait het altijd.

Reageer op artikel:
In Groningen waait het altijd
Sluiten