Taboe-rijtje op de Gezondheidsbeurs

Nicole van Gelder 10 feb 2020

Vorig weekend stond ik op de GezondheidsBeurs. Tegen mijn GezondheidsBeurs-buren grapte ik nog dat we een mooi taboe-rijtje vormden zo. En daar zat een kern van waarheid in.

Mijn linkerburen (Endometriose Stichting).
Even kort: “Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. … Het “groeit” daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten.” (www.endometriose.nl) Mensen liepen snel langs, grapjes over menstruatie, veel mannen hielden zich afzijdig of stonden er ongemakkelijk bij als de vrouwen waarmee ze de beurs bezochten bij de stand in gesprek gingen. Maar wat mooi was: een man nam meteen folders mee voor zijn kleindochter die onlangs de diagnose had gekregen. En fijn om te horen dat mijn buren merkten dat het taboe rondom menstruatie en endometriose over de jaren kleiner wordt. Laat menstruatie en endometriose geen taboe meer zijn.

Dan de rechterburen (Ferti-Lily).
Mensen keken, liepen dan weer door. Om later terug te komen en toch te vragen hoe het dan precies zat met zo’n conceptiecup om de kans op zwangerschap te vergroten. Er werden ook wel grapjes gemaakt. Iemand vertelde me in vertrouwen dat hij wel eens de pijnlijke opmerking ‘bij echte mannen is dat geen probleem’ had gehoord, wat dan grappig was bedoeld. Eén vrouw wilde wel zo’n cup van www.fertilily.com, maar keek schichtig om zich heen en zei ‘ja, ik wil liever niet dat bekenden dit zien.’ Laat issues rondom fertiliteit en zwangerschap geen taboe meer zijn.

En dan de middelste stand.
Ik stond er namens www.safewomen.nl: een website voor vrouwen in Nederland die partnergeweld mee maken. Soms bleven mensen op een afstandje even kijken. Soms liepen mensen snel door, zichtbaar ongemakkelijk. Of ze riepen ‘daar heb ik helemaal niks mee te maken hoor!’ Er waren ook mensen die grapjes maakten: mannen die zeiden ‘mijn vrouw moet even met jullie praten!’, of koppels die grappend slaande of trekkende bewegingen maakten.
Ik werd geraakt door de vrouw die emotioneel vertelde wat ze had meegemaakt. En ik kreeg een warm gevoel van de positieve reacties en aanmoedigingen, zowel van professionals als van vrouwen die zelf partnergeweld hebben meegemaakt. Laat huiselijk geweld, in alle vormen, geen taboe meer zijn.

Wij waren het taboe-rijtje, maar ik ben blij dat de GezondheidsBeurs ons de ruimte gaf om deze thema’s bespreekbaar te maken. Want we willen mensen helpen, taboe of niet.