Europese bankenunie

Cees Freeke 17 feb 2020

De Deutsche bank heeft geen positieve boekwaarde meer. Bergen dubieuze leningen zouden feitelijk moeten worden afschreven. De Deutsche bank kocht een casino in Las Vegas op een afgelegen locatie van 30 miljard euro. Helaas overtroffen de kosten de omzet. Daarom met verlies verkocht. De échte deskundigen, insiders, bijvoorbeeld werknemers, doen hun aandelen van de hand, wat het aandeel nog verder doet wegzakken. Vorig jaar stond er 50 miljard euro rommel op de balans, maar later in het jaar bleek dit een vergissing, namelijk het juiste bedrag is 360 miljard euro. Het rendement is 1,3%. Ter vergelijking: onze pensioenfondsen gaan boven de 6% uit. Wat ook niet helpt is de inefficiëntie van de bank. Deconfiture dreigt. Is dat erg?

Wij moesten destijds onze broek zelf ophouden. Onze banken werden met belastinggeld gesaneerd. We hielpen zelfs de Griekse banken. Rutte beweerde: ‘geen cent naar de Grieken!’ Jan Kees de Jager, CDA-minister van Financiën beweerde zelfs met droge ogen dat we alles met rente terug zouden ontvangen. Niet dus.
Rutte III nam in het regeerakkoord op: ‘geen schuldengemeenschap’ en géén verdere stappen in de richting van een transferunie.’ Het regeerakkoord werd door Rutte ongedaan gemaakt tijdens een Europese top. Hoe werkt dat? De Europese top zijn alle regeringsleiders van alle lidstaten tezamen, de ‘Europese Raad’. Deze raad wordt dikwijls verwart met de Raad van Europa, bekend van resolutie 1743. Duitsers domineren de EU; Merkel de Europese top; Ursula von der Leyen de EC en Christine Lagarde de ECB. De Europese Raad wil een ‘gemeenschappelijk achtervang’ te creëren. De notulen zijn geheim. Het verslag gaat naar de Tweede Kamer (op google intikken: 21 501-20 1354).

‘Er was consensus onder de lidstaten om het ESM [Europees Stabiliteitsmechanisme] de gemeenschappelijke achtervang van het Single Resolution Mechanism (SRF) te maken en tegelijkertijd het ESM te versterken […].De Weltschmerz onderzoeker Arno Wellens zet gemotiveerd grote vraagtekens bij de gegoedheid van de Deutsche bank. Ik deel zijn mening. Merkel wil snel naar een Bankenunie. Als de Deutsche Bank omvalt wat niet denkbeeldig is dan worden de landen die wel orde op zaken hebben gesteld (Nederland bezuinigde in acht jaar tijd vijftig miljard euro bij de gewone man want multinationals betalen geen winstbelasting) geacht op korte termijn bij te springen, onvoorwaardelijk en onherroepelijk. De slogan zou wel eens kunnen worden: ‘geen cent naar de Duitsers’.