Lezerscolumn

pen icon

Monique Louis

Likeability of6

Vier cijfers

14 JAN 2020

Haar kleinzoon, tien, vertrouwd in de omgeving waar zijn oma woont, pakte zijn bal, liep de deur uit, richting schoolplein tegenover oma’s huis. Mijn moeder werd nerveus. Dat ik mijn kind alleen liet, wist hij wel de weg? Ze rustte niet voordat we op het schoolplein toekeken hoe haar kleinzoon voetbalde met twee jongens uit de buurt. Zullen we een ommetje maken ma, vroeg ik haar. Kribbig zei ze dat ik maar alleen moest gaan wandelen, ze vertrouwde deze jongens niet. Als een strenge juf met pleinwacht, keek ze me aan. Onthutst had ik teruggekeken. Haar wantrouwen bevreemde mij.

Mijn moeder heeft een laptop. Internetbankieren heeft ze jarenlang, zelfstandig gedaan. Ze las haar mails, bekeek foto’s die we in een mapje op haar ‘bureaublad’ hadden gezet. Geroutineerd met de computer is ze nooit geweest, ze kon zich redden. Tot de dag dat ze niet goed meer wist hoe haar betalingen te regelen. Ze werd onzeker en had buurvrouw Jennifer gevraagd om te helpen. De diagnose was nog ver weg. Het valt niet mee met zo’n apparaatje, het inloggen van verschillende codes. Jennifer ging naast haar zitten en keek met haar mee. Hier toonde mijn moeder blind vertrouwen. Vanaf dat moment deed ze haar betalingen als mijn broer of ik in de buurt waren. We lieten het haar opschrijven: stap 1, stap 2. Ze bleef onzeker.
Ook met de tomtom was het tobben. Ze had er altijd een goed verhaal bij. De man van haar vriendin heeft meerdere keren de adressen er opnieuw ingezet, toch ging het weer mis. Misschien werd het tijd voor een nieuwe? Haar schoonzoon haalde zijn vorige navigator die het nog prima deed, uit de la, nam hem voor haar mee, zette alle routes op een rijtje. Ze heeft hem nooit gebruikt.

We zijn twee jaar verder. De diagnose is bekend en de verbijstering heeft plaats gemaakt voor weemoed, als mijn moeder niet meer weet, dat ik net bij haar op bezoek ben geweest.

Sinds kort weten mijn broer en ik, haar pincode uit ons hoofd. Wonderlijk genoeg hebben we tot op de dag van vandaag, niet hoeven ingrijpen. Vorige week deden we samen boodschappen. We stonden bij de schappen met soep, ik draaide me naar haar om. Wat is er ma? Ze bracht haar mond bij mijn oor, fluisterde zacht vier cijfers in, keek me vragend aan. ‘Klopt!’ liet ik me verrast ontvallen. ‘Niet hardop zeggen hoor’ fluisterde ik. Met een theatraal gebaar legde ze haar wijsvinger tegen haar lippen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_8cdbce5db9dd2b10b48ff662799b6c9825cac619_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Darryl Schenkers

Gezellig meezingen met je spelers, ho eens even!

GISTEREN

Een populair nummer, waarvan je de tekst uit je hoofd hebt geleerd om erbij te horen meezingen mag anno 2020 niet meer. De inmiddels ex-trainer, Ron Jans, van de Amerikaanse voetbalclub FC Cincinatti heeft dat in de afgelopen periode aan den lijve ondervonden. Hoe kan zoiets als aanstootgevend worden gezien, wanneer het eigenlijk puur een citaat is uit een al bestaand nummer? Diezelfde Ron Jans die zich bij zijn emigratie heeft verdiept in de geschiedenis van ‘The Greatest Nation on Earth’, heeft stilgestaan bij het slavernijverleden door een bezoek aan bijzondere monumenten en in Nederland bekend staat als allemansvriend. Tegenwoordig mag helemaal niks meer. Wanneer je het hebt over producten of feesten met een aanstootgevende naam, kan ik daar goed inkomen. Ron Jans wordt in dit geval afgeschilderd als extreemrechtse racist, in plaats van een trainer die zijn best doet om bij de groep te horen. Hier in Nederland lopen toch ook mensen rond die qua naam op elkaar lijken, of waarvan je denkt dat de naam hetzelfde is. Als je dat hier doet wordt er geen moord of brand geschreeuwd. Maar Ron doet het en ja hoor, hij geeft iemand gestenigd. Toegegeven dat Rashawn (Dally, voetballer FC Cincinatti) qua naam niet lijkt op Kawhi (Leonard, basketballer LA Clippers. Maar het was nog een compliment ook, omdat Ron de voetballer aanzag voor Kawhi die net een belangrijke prijs had gewonnen. Ik word vanwege mijn haar soms ook vergeleken met bekende voetballers en artiesten. Ik vind het een fantastisch mooi compliment, ondanks ik het natuurlijk ook niet ben. Ron Jans moest het proces afwachten, terwijl hij van de dug-out naar de tribune was geplaatst. Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden en hij komt weer lekker naar huis. Van ‘the land of the free’ naar het echte land van vrijheid van meningsuiting. Hier mag hij in alle vrijheid meezingen met alle carnavalskrakers die het komend weekend zullen klinken in het zuiden van het land. Misschien dan wel iets minder schunnig op het gebied van aanstootgevende woorden, maar er zal vast genoeg worden gescholden over het aankomende kut weer.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

12 JUN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_c4dd0cb7582b72fbfbee52013e23df825408383f_avataruser_fc82568425094b2c9862ed6360ac6783eeb31739_avataruser_89e0c88f7765a94dab03a61cc0f280e593fe5bad_avatar

+100


pen icon

Mark de Jong

Fietsen tegen de studieschuld

GISTEREN

De student op de racefiets. Er is geen enkele voor de hand liggende reden waarom je als studerende tiener op een racefiets moet rondrijden. Ze zijn van alle ongemakken voorzien in ieder geval. Een keihard zadel, een kromme rug en de hele tijd je spijkerbroek in je sok stoppen aan de kant van de ketting. Top.

Misschien willen ze door middel van die kromme houding wel op een subtiele manier aan de buitenwereld laten weten dat ze gebukt gaan onder een enorme studieschuld. Of vertellen ze ons eigenlijk dat de druk van het presteren op de universiteit veel te groot is. Het is een moderne vorm van zelfkastijding. Jezelf pijn doen uit religieuze overtuiging, alleen dat zonder de religieuze overtuiging.

Het is onder de studenten die deze vreemde vorm van voortbewegen uitoefenen volgens mij ook uit den boze om ook maar iets van wielerkleding te dragen. Het moet zo casual mogelijk uitgevoerd worden. Het liefst gewoon in spijkerbroek, blouse en colbert. Hoe kutter het eruit ziet, hoe beter het overkomt. Er zijn ook types die dan wel zo’n wielerbroekje aan doen en speciale schoenen. Dan sta je pas echt voor lul in de community. Waarschijnlijk hebben zij gewoon niet zo’n hoge studieschuld meer, dan mogen ze weer een beetje comfort genieten van zichzelf.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Floortje Oosterlee

Likeability of6

Gescheiden ouders hebben is fijn

GISTEREN

Wat fijn dat mijn ouders gescheiden zijn. Wat misschien een beetje gek klinkt op het eerste gezicht. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat kinderen er beter van af zijn met gescheiden ouders dan met ouders die nog samen zijn. En dit geldt ook bij mij.

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik zelf 5 jaar oud was. Ik weet nog dat ze vaak lang zaten te praten boven over hoe ze alles gingen regelen. Ik wist dan niet waarom ze zo lang praatten. Uiteindelijk bleek dat ze uit elkaar gingen.

Gescheiden ouders hebben is best onhandig. Als je iets nodig hebt ligt het weer bij je moeder, en als je plannen hebt moet je altijd eerst even checken waar je eigenlijk bent op dat moment. Ook komen er nieuwe partners bij kijken, wat niet altijd zo soepel verloopt en dan krijg je daarbij ook nog is bonus broertjes en zusjes.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_2ab040260f6db501079f9fefc3ebb5e3f53726a3_avataruser_f6c5d1b032eeb11b467d5cb554620ecd05d34835_avatar

pen icon

Bert van Altena

Het zal je kind maar wezen

GISTEREN

Je komt van een andere planeet als je geen smartphone of tablet bezit. Dan raak je in een isolement. Het gros van de communicatie is tegenwoordig digitaal. Daarvoor maken we gebruik van social media zoals Instagram, Twitter en Facebook. De benaming deugt niet. Het is in meerdere opzichten een extreem asociale omgangsvorm.

Appen heeft de voorkeur boven verbale communicatie. Zelfs tijdens een verjaardag of bij een etentje buiten de deur is dit meer regel dan uitzondering. Gezelligheid kent geen tijd. Ik vier mijn verjaardag dit jaar voor het eerst knus in een Whatsapp-groep. Iedereen is van harte uitgenodigd. Dat wordt een feestelijke en dolle boel. Het dak gaat er af.

De toename van het aantal verkeersongevallen baart zorgen. Laatst zag ik een meisje met fiets en al in een vijver verdagen. Het gevolg daarvan waren een paar paarse plekken en een geknakt imago. Het onfortuinlijke wicht appt voorlopig niet meer in het verkeer. De schrik zit er goed in en bovendien is de elektronica niet waterbestendig. Vreselijk komisch om te zien natuurlijk, maar aan de ander kant ook wel triest. Het zal je dochter maar zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Robert Beernink

Macht

GISTEREN

Historicus en filosoof Yuval Noah Harari werd onlangs geïnterviewd door Adriaan van Dis. Ieder woord was raak, elke zin eiste diepere reflectie. Fascinerend waren zijn bespiegelingen over verhalen.
De mens is het enige wezen met zelfbewustzijn. Beseffen dat we bestaan en emoties met een tijdsaspect als hoop en verlangen bezitten, maakt ons uniek, tevens kwetsbaar. In tegenstelling tot andere levensvormen, kunnen verhalen ons denken en doen en laten beïnvloeden. Uit vaak vele versies kunnen we een waarheid kiezen, bijvoorbeeld een religie, het humanisme of terrorisme.
Elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof. Wat hebben schrijvers een machtig vak!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Leerdynamiek

Ontspanningsmassage met klankschalen

GISTEREN

De afspraak stond al een tijdje gepland en vervolgens werd het een spontane actie. Hou ik van…van spontane acties. Voor hem één van de eerste keren om te geven, voor mij de eerste keer om te ontvangen. Massage door klankschalen. Ik was wat sceptisch. Ik heb wel het een en ander aan massages uitgeprobeerd. De ene techniek met meer succes dan het andere.

Ontspanningsmassages, hotstone, shiatsu, stoel, holistische massages, je kunt me er nog net niet voor wakker maken. Slapen is voor mij namelijk heilig. Sinds mijn burnout, waarbij ik voor mijn gevoel bijna twee jaar niet geslapen heb, maakt niemand (zonder gevaar voor eigen leven) me meer ergens wakker voor. De massages die ik kende zijn allemaal met persoonlijke aanraking. De ene met olie zonder kleding, de andere over de kleding heen. De enige massage waar ik niet over te spreken was, was de stoelmassage. Die vond ik verschrikkelijk: veel te lomp! Kon natuurlijk ook liggen aan degene die het gaf.

Klankschalenmassage. Ik werd uitgenodigd om op zo’n Massagetafel te gaan liggen. Je weet wel…zo’n lekkere, met een dik ligkussen, zo’n fijn gat voor je hoofd en een plek waar je goed je armen kwijt kan. Mijn lijf deed ‘uuugghhhhhmmmpppfff’…alleen dat al, heerlijk!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Marleen Kuijs

Likeability of6

Monopoly-spel

GISTEREN

Afgelopen week kreeg ik opnieuw een afwijzing voor een behandeling voor mijn posttraumatische-stressstoornis. 'Te complex.' Voor de zoveelste keer. Soms vraag ik me af of er wel een behandeling voor me bestaat. Ben ik dan echt zo ingewikkeld?

Ik probeer de situatie voor mijn omgeving luchtig te houden. Een lastige taak, want erg luchtig is het niet. Dit keer vergeleek ik de GGZ-zorg met een spelletje monopoly. Op de een of andere manier trek ik bij elke intake het Algemeen Fonds-kaartje 'Ga terug naar start.' Want zo voelt het. Elke keer opnieuw de intakes, de wachttijd, de telefoontjes en... de afwijzing. Alleen gaat dit niet over een leuk gezelschapspelletje, maar gaat dit over het leven: mijn leven.

Ik grap met mensen: 'Het kaartje ga naar de gevangenis is de gesloten afdeling, dat is toch bijna hetzelfde.' Ik lach erom, maar eigenlijk is het schrijnend. Ik wil leven, ik wil in de maatschappij staan: maar door mijn klachten lukt dat niet. Ik kom er maar niet uit en steeds opnieuw heb ik het geval door de afwijzingen van de hulpverlening dat ik niet mag bestaan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_7915e44214c0c611be6931715047041eec8a9fc8_avataruser_5c59a7b7612e328b88c7b531e5ab3b0f95d9453c_avataruser_65884b1580de20be810561acab6b89e299d1f72d_avatar

pen icon

Elena Betos

Brownie-chocola

19 FEB 2020

Het einde van het winterseizoen is in zicht en ik kan weer volop genieten van de Paaslekkernijen.

De schappen in de winkels liggen al vol met paaskoeken en niet te vergeten paaseitjes. Ik zit heerlijk in die lente-vibe wanneer ik mooie gekleurde verpakkingen zie. Ik kan de overzoete smaak van chocolade op mijn tong al proeven op het moment dat ik de paaseitjes zie liggen. Afgelopen weekend werkte ik weer aan mijn vertrouwde kassa in de supermarkt. En ja hoor, daar zie ik ze voorbijkomen op de band. Paaseitjes. En ook nog eens twee van die zakken, een met karamel-zeezoutsmaak en de ander met cappucino-smaak. Tegenwoordig wordt er bijna van ieder product verschillende smaken geproduceerd. Waar worden paaseitjes van gemaakt? Chocolade. En in welke smaken kan je deze paaseitjes dan kopen? Brownie en stracciatella. Juist, een explosie van chocola. Waarom eigenlijk? Hebben we dit nodig? Is het paaseitje van zichzelf dan al niet genoeg chocolade? Als je een brownie wil eten dan koop je toch een brownie. Het traditionele product is voor mij al goed genoeg. Van een romig melkchocolade-eitje geniet ik prima. Maar dan is er ook nog het feit dat de decembermaand net voorbij is en de zuurstokken hebben al plaatsgemaakt voor de paaseieren.

Alsof we ons zelf moeten vullen met lekkernijen die feestdagen voor ons te bieden hebben. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand een heel jaar wacht totdat we onze maag weer mogen vullen met het zoveelste Paas-assortiment. Ik heb niks tegen feestdagen, maar ik kan het niet hebben dat winkels zo gefocust zijn op winst en het hebben van een ''thema'', waardoor ze de schappen alvast maar vullen voor een feestdag die pas over 2 maanden plaatsvindt. Pasen is namelijk pas in april. Zijn de ondernemers zo wanhopig? Of denken ze echt dat de gewone burger zich driemaandenlang vol wil proppen met chocolade-eitjes? Zijn de feestdagen zo belangrijk dat we er steeds aan herinnerd moeten worden zodra we boodschappen doen? Ik moet er zelf in ieder geval niet aan denken. En wanneer ik me in de Action of Albert Heijn bevind dan pak ik wat ik nodig heb en race ik zo langs het Paasassortiment. Ik kan het missen als kiespijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Voor muziek het hoogste

19 FEB 2020

Met een hoop gekreun stap ik uit mijn bed, heb een spier in mijn nek verrekt, niet zo’n beetje ook. Ik draai een sjaaltje om, en neem een pijnstiller. Als ik straks bij het voorsorteren naar links, maar niet over mijn schouder kijk. Ook mijn hoofd achterover, om te gorgelen, is onverdraaglijk. Even later zit ik met de houding van een koningin aan tafel. Naast me rapt zoon, elf, vlekkeloos de woorden van Roddy Ricch:

‘Pour up the whole damn seal, I'ma get lazy
I got the mojo-deals, we been trappin' like the '80's
She sucked a nigga soul, got the Cash App
Told 'em wipe a nigga nose, say slatt, slatt
I won't never sell my souououl ……’’

Ondertussen is hij bezig met een leertoets aardrijkskunde. Ik kijk mee. Hij stopt. ‘De leraar zei dat als je deze toets voor tachtig procent goed maakt, dat ik dan de stof ken, hoef ik niets meer te leren’. Nonchalant, zingt hij verder. ‘…And I can back that. And I really wanna know, where you at, at?’

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Sanne de Ruijter

Likeability of6

SOK het uit!

19 FEB 2020

“Nog 1 keer dat gezeik over die prutterige sokken (wat het ook zijn mag) en je loopt de hele week op blote voeten!”

Goeeeeeedemorgen!!!!
De dag is begonnen met het bijbehorende moment...de vervanging van comfortabele kleding door het aantrekken van een harnas.
Ja, ik denk de goede omschrijving als ik mijn kinderen mag geloven; HARNAS.
In principe gaat het om een doodnormale zachte stretch spijkerbroek en een paar sokken, maar de kreet die mijn dochter slaakt zou direct een heel riddertoernooi platleggen.

De wereld barst van de ellende, problemen en zoektochten naar passende oplossingen. Stikstof uitstoot, bosbranden en vreselijke virussen.
Alleen dit alles is niks vergeleken bij de “zorgen” van mijn kleine meid.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0c27b633ef730ec01591fa593f49a24719d41970_avataruser_b9393597aebf8ce72b8d2b23ba9492118b5eed48_avataruser_bfe3453582b74ffef440e193c27430c4cf533a80_avatar

pen icon

Indra Stuart

Likeability of6

Excuses aan mijn teddybeer

19 FEB 2020

Excuses aan mijn teddybeer

Ik ben alleen. Na anderhalf jaar lig ik helemaal alleen in bed. Ik heb mijn teddybeer uit de kast getrokken anders ben ik zo alleen. Ik heb eerst mijn excuses aangeboden dat ik hem zo lang had verwaarloosd. Ik denk dat het oké is, hij zei tenslotte niks. Hij keek me lief aan en wat was hij zacht. Dat was ik vergeten. Ik denk dat Beer (want zo heet hij) moe wordt van mij. Hij zou me willen vertellen dat ik moet stoppen met huilen omdat hij doorweekt raakt. Hij vangt mijn tranen al vele jaren.

Alleen zijn is eng.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_8a106b08bebe258ab778b630a3d80c60b39991c0_avataruser_b9393597aebf8ce72b8d2b23ba9492118b5eed48_avatar

pen icon

Harrie

inwikkelen ? , ingewikkeld ?

19 FEB 2020

Je kunt iets inwikkelen en iets ingewikkeld vinden. Het is ook mogelijk om de twee woorden in dezelfde zin om te draaien. Het is maar net wat men wil bereiken, of men snapt het niet, of men wil iets verpakken omdat men het niet snapt en het niet aan anderen kan uitleggen waarom het ingewikkeld is.

Steeds meer ministers, met Mark Rutte voorop, hoor ik zeggen dat zij het maar ingewikkeld vinden en dat er meer studie en overleg nodig is.
De PFAS, stikstof, asielzoekers, leraren, pensioenen, EU afdracht en nog een hele rits van onderwerpen die onze volksvertegenwoordigers maar ingewikkeld vinden om uit te leggen zonder het woordje ingewikkeld te gebruiken.

En natuurlijk ben je gelijk een populist als je met gemakkelijke oplossingen komt.
Dus kom ik met een gemakkelijke oplossing voor de EU afdracht oftewel de contributie die Nederland moet betalen om maar lid van de Europese gemeenschap te mogen blijven.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Tim Klijn

Een paar kipnuggets in Praag

19 FEB 2020

Ik was afgelopen zomer met mijn vrienden afgereisd naar Praag, de hoofdstad van Tsjechië. De grootste reden was dat last-minute een zuipvakantie boeken nogal een gedoe is en Praag een club heeft die 6 verdiepingen telt. Wij noemden het echter liever 'een cultureel uitstapje' als men er naar vroeg. Ons gigantische appartement (Praag is spotgoedkoop) bevond zich achter een MacDonalds. We hebben ook in Tsjechische restaurantjes gegeten, maar een vette hap op een dronken maag gaat nou eenmaal snel. En in die MacDonalds, ergens vroeg in de ochtend besefte ik mij eens te meer de kracht van reclame en advertising. Ik wilde namelijk kipnuggets halen. Het kon per 6, 12 of 18 stuks. De gemiddelde persoon wil er vaak maar 6, maar koopt ongetwijfeld meer. En ik ben een gemiddeld persoon. Maar deze keer was anders. Misschien was het het feit dat ik dronken was maar ik kon mij ineens een filmpje herinneren dat ik maanden eerder had gezien over 'nepprijzen'. Producten die bewust goedkoop of duur geprijsd worden om klanten geld af te troggelen. Zo stond ik in Praag de kipnuggets te bestuderen. De 6 kipnuggets kostten €2, de 12 stuks €2,95 en de 18 stuks €6. Best raar toch? Maar vrijwel iedereen gaat dan voor de 12 nuggets, ondanks dat ze er in eerste instantie misschien maar 6 wilden. Daar, in de Mac in Praag werd mij de aantrekkingskracht van dit soort constructies duidelijk. En met een volle portemonnee en een grijns op mijn gezicht liep ik even later met 6 kipnuggets naar buiten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Sara Ahmadi

Likeability of6

Het leven van een stagiair

18 FEB 2020

We beginnen vroeg op de dag net als de gewone werknemer van 8 tot 5 we werken hard als ieder ander en we doen zo ons best en toch is het nooit genoeg. Bovendien krijgen we ook geen vergoeding maar daar gaat het eigenlijk ook niet om het gaat erom dat wij goed behandeld worden, dat wij van een stage een goeie leerervaring krijgen dat we zo veel mogelijk kunnen leren. Het gaat om de feedback de vooruitgang, de hele omgeving van het werken dat we dat ervaren.

Maar helaas worden de stages voor veel studenten voor een nare ervaring ondervonden, we worden gekwetst ze vertellen dat wij deze studie niet eens kunnen of het past niet eens bij ons terwijl we juist deze beroep willen uitoefenen. Er word over ons geroddeld tijdens de pauzes over van alles. Door een paar negatieve feedback kan onze hele toekomst worden ontnomen of we worden weggestuurd van de stage en dat demotiveert enorm.

Wat de stage bedrijven niet zien is al het werk en tijd en moeite dat wij besteden met de stages. We doen van alles, meer dan we eigenlijk zouden moeten doen. We maken bijna dagelijks overuren en soms krijgen we geen eens pauzes.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_067794a892848194633a081706dfc5a78994c6a8_avataruser_bc980d744df94f66c163b7de58f0b7ed39317203_avataruser_c983638c53ca03e3e91b0af50723382dbc30d8fc_avatar

+2


pen icon

Imka Meuwese

Likeability of6

Laat me slapen alsjeblieft!

18 FEB 2020

Nee he?! Het is weer zover, hartstikke laat, ik was net in slaap gevallen, morgen moet ik er vroeg uit maar daar wordt even geen rekening mee gehouden. Ik besluit me slapende te houden, hopelijk waait de bui dan over. Wij vrouwen faken immers wel vaker als we onraad ruiken. Nou ja, onraad ruiken….voelen is het meer in dit geval. Een warme adem in mijn nek en een zachte aanraking van mijn hand verraden genoeg. Alsof het niet de bedoeling is me te wekken maar toch. Deze tactiek ken ik en ik heb er zó geen zin in! Ik blijf doodstil liggen en houd mijn ogen stevig dicht.

Maar ergens diep van binnen kan ik er ook wel een klein beetje om lachen en heeft het iets liefs.

Heel langzaam draai ik me om, tuur voorzichtig tussen mijn wimpers door en, ook al is het donker in de slaapkamer, zie ik een paar liefdevolle ogen die me vragend aanstaren. Een blik waar helaas ook een dierlijke drang in af te lezen valt waar ik nu echt niet blij mee ben. Tja, wat moet je dan? Boos worden en zeggen dat je net ligt te slapen en geen zin hebt in dit tafereel? Dat je er op tijd uit moet en dat je graag verder wilt slapen tot de ochtend? Dat het niet tof is om me zo wakker te maken?
Maar diep van binnen besef ik dat ik het ergens had kunnen verwachten, na deze mooie middag in het bos. Daarnaast weet ik dat het heus niet zo vaak gebeurt en dat er zeker sprake is van echte liefde. Als ik dan misschien 1 keer per maand wakker word gemaakt is het veel, dus opnieuw de vraag; wat doe je dan? Moeilijk doen of er maar aan toegeven en beseffen dat je even nodig bent nu? Gelukkig is de liefde wederzijds dus dan heb je graag wat voor de ander over. Bovendien is het geen ramp en weet ik dat het niet lang zal duren en ik na hooguit een minuutje of 10 weer verder kan tukken. Ben ik er hopelijk weer voor een tijdje vanaf. Ik kijk opnieuw in die vragende ogen, dan glimlach ik en knik bevestigend...oké, het is goed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_abc592f406d0c7353386ae79efb962752a4a455e_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avataruser_aa7a3899ed5f1a96dddc77a9e7aed4f4e6873a4b_avatar

pen icon

Peter den Dikken

Likeability of6

De kier

18 FEB 2020

Mijn handen maken een kier tegen het glas van de treincoupé. Eén oog ziet door mijn zelf gecreëerde kier het stille landschap van Drenthe voorbijglijden. Na het dorp Hooghalen begint de trein vaart te minderen, waarna de bebouwde kom van Assen al snel in zicht komt.

Ik kom helemaal uit Amsterdam. Daar maakte ik eerder op de dag een foto van zijn vroegere woonadres, een prachtig pand van anderhalve eeuw oud. In de trein bekijk ik een andere foto, een foto van meer dan 75 jaar geleden. Op die foto zie ik een groepje jonge mannen in uniform. Maar in de linker bovenhoek op die oude foto, verscholen achter een heg, zie ik iets schokkends.
Een siddering gaat door mijn lijf. Nee, koud is het niet in mijn coupé.
Ik besef ineens dat ik nu een foto van zijn woonadres heb én een foto van het gebouw waar hij zijn laatste adem probeerde te bewaren. Maar hij was kansloos, hij stikte.

Mijn handen vormen weer die kier tegen de ruit. We zijn vertrokken uit Assen, een hunebed komt in een ogenblik voorbij. Zou hij dit hunebed gezien hebben?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_2eae4a5bffcc50cafed5c201a2c5e17ab86f942b_avataruser_fa1ce51b780fb38e10a8180268ced5d1d64f4222_avatar

pen icon

Rhido Ouwejan

Autisme en woonruimte boven de 35 jaar

18 FEB 2020

Toen ik vroeger op de Plesmanschool in Weesp zat, zei een aantal kinderen van mijn school dat ik anders was dan anderen. Ik had destijds vaker E.E.G. onderzoeken moeten doen, maar er was uit dat onderzoek helemaal niets uitgekomen. Totdat ik bij het instituut Tulpenburg in Amsterdam moest komen waaruit is gebleken dat ik een vorm van autisme heb. Ze wisten in begin niet in welke vorm, maar blijkbaar gaat het om klassiek autisme.

Voor mijn leeftijd was best wel in een late stadium. Ik was 14 toen bij mij gediagnosticeerd werd. Viel bij toen op dat ik weleens door andere mensen verkeerd begrepen werd. Toch lijkt mij best wel de vraag kan ik in een prikkelarme woning gaan wonen? Maar ik denk ook dat overal wel wat is. De hamvraag is ook of ik voor eventueel voor later in een woongroep kan gaan wonen voor mensen met autisme. Helaas zie je in Nederland namelijk niet echt veel woongroepen voor mensen met autisme boven de 35 jaar. Autisme is niet te genezen, maar de vorm van autisme blijven de mensen meespelen.

Toch denk ik dat er in Nederland meer woongroepen kunnen komen voor mensen met autisme boven de 35 jaar, verspreidt over het hele land. Ik denk dat er vooral genoeg animo voor is. Maar de wachtlijsten kunnen wel oplopen. Onder ander in Utrecht is er een, maar ik heb van mijn vader gehoord dat daar ook een jongen met autisme daar woont, . Maar helaas is de omgeving daar omheen stukke minder. In Hilversum was ook geen optie omdat de woonruimte te klein is. Maar ik denk wel dat ons ooit wel gaat lukken om een nieuwe woonplek voor te gaan vinden. De vraag is wel of dat te betalen is? En of dat wel komt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

Europese bankenunie

17 FEB 2020

De Deutsche bank heeft geen positieve boekwaarde meer. Bergen dubieuze leningen zouden feitelijk moeten worden afschreven. De Deutsche bank kocht een casino in Las Vegas op een afgelegen locatie van 30 miljard euro. Helaas overtroffen de kosten de omzet. Daarom met verlies verkocht. De échte deskundigen, insiders, bijvoorbeeld werknemers, doen hun aandelen van de hand, wat het aandeel nog verder doet wegzakken. Vorig jaar stond er 50 miljard euro rommel op de balans, maar later in het jaar bleek dit een vergissing, namelijk het juiste bedrag is 360 miljard euro. Het rendement is 1,3%. Ter vergelijking: onze pensioenfondsen gaan boven de 6% uit. Wat ook niet helpt is de inefficiëntie van de bank. Deconfiture dreigt. Is dat erg?

Wij moesten destijds onze broek zelf ophouden. Onze banken werden met belastinggeld gesaneerd. We hielpen zelfs de Griekse banken. Rutte beweerde: ‘geen cent naar de Grieken!’ Jan Kees de Jager, CDA-minister van Financiën beweerde zelfs met droge ogen dat we alles met rente terug zouden ontvangen. Niet dus.
Rutte III nam in het regeerakkoord op: ‘geen schuldengemeenschap’ en géén verdere stappen in de richting van een transferunie.’ Het regeerakkoord werd door Rutte ongedaan gemaakt tijdens een Europese top. Hoe werkt dat? De Europese top zijn alle regeringsleiders van alle lidstaten tezamen, de ‘Europese Raad’. Deze raad wordt dikwijls verwart met de Raad van Europa, bekend van resolutie 1743. Duitsers domineren de EU; Merkel de Europese top; Ursula von der Leyen de EC en Christine Lagarde de ECB. De Europese Raad wil een ‘gemeenschappelijk achtervang’ te creëren. De notulen zijn geheim. Het verslag gaat naar de Tweede Kamer (op google intikken: 21 501-20 1354).

‘Er was consensus onder de lidstaten om het ESM [Europees Stabiliteitsmechanisme] de gemeenschappelijke achtervang van het Single Resolution Mechanism (SRF) te maken en tegelijkertijd het ESM te versterken […].De Weltschmerz onderzoeker Arno Wellens zet gemotiveerd grote vraagtekens bij de gegoedheid van de Deutsche bank. Ik deel zijn mening. Merkel wil snel naar een Bankenunie. Als de Deutsche Bank omvalt wat niet denkbeeldig is dan worden de landen die wel orde op zaken hebben gesteld (Nederland bezuinigde in acht jaar tijd vijftig miljard euro bij de gewone man want multinationals betalen geen winstbelasting) geacht op korte termijn bij te springen, onvoorwaardelijk en onherroepelijk. De slogan zou wel eens kunnen worden: ‘geen cent naar de Duitsers’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?