Oud en nieuw – nieuw blijft oud

Han Maas 4 jan 2020

Voor of achter; aan welke kant van de spiegel sta je als het beeld al gevormd is?
Populisme, zwart-witdenken en seksuele geaardheid – vooral dat laatste – zijn koren op de molen van de in herhaling vallende Claudia de Breij. We weten het nu wel, en daarmee zeg ik gelijk dat gelijkheid soms ver te zoeken is.
Een gemakkelijke conference waarbij je christelijke Kees aanpakt, maar een homofobe, vrouwen onderdrukkende godsdienst ongemoeid laat. En we weten nu wel dat je kinderen hebt.
Claudia, als je zegt dat je als lesbienne niet naar hetero’s kunt kijken, dan plaats je jezelf toch echt voor die spiegel. En ik kon niet meer naar jou kijken, niet door je seksuele geaardheid, maar omdat een hetero ook wil lachen. En als je in herhaling wilt vallen, zing dan je liedjes, want die zijn wel goed.

Maar altijd nog beter dan de te veel in zichzelf gelovende Martijn Koning. Op tv was hij het hele jaar door al niet leuk. Dan kun je moeilijk verwachten dat hij met een oudejaarsconference je wel aan het lachen maakt; vond ook het muisstille theaterpubliek.

Wat een verademing is het dan om naar Jochem Meyjer te kijken én te luisteren. Zijn pretentieloze humor met briljante imitaties van onder anderen Toon Hermans en Paul van Vliet verweeft hij met een verhaal over zijn jeugdvakanties in de prachtige natuur van Texel en als volwassene met zijn eigen gezin tot een humoristisch geheel – hoezo pretentieloos?

Nieuw is oud. Eva Jinek ontvangt gasten in haar talkshow ‘waarin niet veel is veranderd’, aldus RTL. En behalve haar salaris klopt dat. Joelend wordt ze ontvangen door het publiek met aan tafel een doorsnede van dezelfde gasten als verleden jaar bij de NPO. Ze vindt het moedig dat Martijn de Koning is aan komen schuiven na zijn mislukking en lacht gemaakt om zijn quasizelfspot. Ze vraagt of hij echt in bad plast en snoert hem met een geacteerd vies gezicht gelijk de mond. Inderdaad, niet veel veranderd.

Freek denkt daar heel anders over en vindt zelfspot een arrogante manier om critici de mond te snoeren. In een leuke conference over alledaagse onderwerpen zoals de zelfscan en zwaardere, verjongt hij zich op amusante wijze. Nu maar afwachten of Angela zich ook gaat verjongen en meer naar de inhoud dan naar de kijkcijfers gaat kijken.