‘Wat doe jij voor de rest van je leven?’

Mariet Wielhouwer 17 dec 2019

Wanneer je jong bent, is je studiekeuze niet echt iets waar je elke dag mee in je hoofd zit. Dat is iets wat je gaandeweg ontwikkelt. Je krijgt eigen voorkeuren en gaat je eigen mening vormen. Ongetwijfeld zul je de vraag: ‘Wat wil jij later worden als je groot bent?’ vaak gekregen hebben. Wanneer je klein bent, denk je groot. Brandweerman, dolfijnentrainer, filmster en ga zo maar door. Het kan niet gek genoeg. Maar hoe ouder je wordt, hoe vaker je hier van terug komt. Ik wel althans…

Sommige mensen weten al vanaf jongs af aan wat ze willen worden als ze later ‘groot’ zijn. Ik heb dat helaas nooit gehad. Als ik de vraag kreeg wat ik later zou willen, heb ik altijd geantwoord: ‘Joh, dat zie ik dan wel weer!’. Ik denk persoonlijk dat je er langzaam aan steeds meer achter komt wat je later zou willen bereiken en wat je de rest van je leven wil doen. Dat klinkt definitief en zo voelt het af en toe ook wel! Wanneer je aan het eind van de middelbare school komt, moet je langzaam gaan nadenken over wat je erna gaat doen. Maar waar kies je voor als je geen idee hebt?

Gelukkig bestaan er veel open dagen en kun je gaan proefstuderen. Mijn tip? Maak een lijstje van welke kant je absoluut niet op zou willen gaan! En kijk daarna eens naar wat er over blijft. Ik heb dit ook gedaan en de richtingen die overbleven, waren er niet veel. Ga er ook niet teveel over nadenken want dan is de kans dat je stress krijgt erg groot. Kies iets wat je leuk vindt en waar je interesse ligt. Dat is de beste basis en daarna kijk je wel weer verder. Bij mij lag die basis in de communicatie branche. Na open dagen bezoeken, ben ik gestart op de mbo-opleiding Marketing & Communicatie. En dit bleek een schot in de roos…

Want als je eenmaal hebt gekozen voor je studie, is de volgende vraag wat je er mee wil doen als je straks afgestudeerd bent. Vaak wordt je iets in de sector van je studie. Voor mij ligt dat in de communicatie-branche. Door alle opdrachten die je uitvoert, ontwikkel je voorkeuren in je vakgebied. En als je dan een beetje geluk hebt, heb je tegen het eind van je studie steeds meer een beeld van hoe je de rest van je leven zal spenderen.

Voor het eerst in jaren kan ik de vraag beantwoorden: ‘En, wat wil je gaan doen als je straks klaar bent?’ Ik kan nu beamen wat me altijd gezegd is. In de loop van de tijd kom je er namelijk steeds meer achter en ontwikkel je een concreet idee. Heb jij nog geen idee? Dat geeft niks! Voorlopig hoef je nog even helemaal niks te worden.