Noodlanding voor het klimaat

Nikki Olthof 8 dec 2019 / 16:52 uur

Als ik zo vrij mag zijn neem ik een paar minuten van uw tijd om een belangrijk onderwerp aan te kaarten. Ik wil het namelijk over één van de grootste luchtvervuilers van Nederland hebben: Schiphol Group.

Als het goed is weten wij het allemaal; onze aarde bevindt zich in een klimaatcrisis met alle gevolgen van dien. Van alle kanten worden wij met de neus op de feiten gedrukt. Velen van ons ondernemen al actie: nemen vaker de fiets ipv de auto, stappen over op groene energie, stappen over naar een “groene” bank, eten minder dierlijke producten, vermijden het gebruik van single-use plastic en zo ken ik nog wel een hele lijst, waarbij wij milieubewuste acties ondernemen. Maar er zijn er ook die het misschien nog niet willen geloven. En hoe zit het met Schiphol Group, die Schiphol met 100.000 extra vluchten mag uitbreiden en ‘nog’ een vliegveld mag openen: Lelystad AirPort. Nota bene in de nabije omgeving van de grootste natuurgebieden die we in Nederland hebben.

In Nederland heeft de luchtvaart een aandeel van ongeveer 6,5 procent in de totale CO2-uitstoot. Waarom een vliegtuig zo vervuilend is, komt enerzijds door het verbruik van kerosine, maar anderzijds door de hoogte waarop vliegtuigen de schadelijke stoffen uitstoten. Door kerosine te verbranden stoten vliegtuigen CO2 uit en daarnaast komen er nog verschillende andere stoffen vrij, zoals stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen en dat ook nog op grote hoogte, waardoor de impact groter is.

Desondanks neemt Schiphol Group niet haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en wil nog steeds groeien. Schiphol Group beweert dat hun aandeel in de CO2 uitstoot minimaal is en dat er ontwikkelingen zijn om de vliegtuigen te laten vliegen op elektrische energie. Dat is een goed streven en laten we hopen dat dit in 2050 weleens zou kunnen gebeuren. Maar er moet nú actie ondernomen worden.

Daarom moet Schiphol juist niet uitbreiden en Lelystad AirPort niet openen.

Op 14 en 15 december organiseert Greenpeace een Protestival. Dit Protestival wordt gehouden op Schiphol. Jong en oud zijn van harte welkom om mee te doen om op deze wijze Schiphol Group te laten weten dat ze hun verantwoordelijkheid nú moeten nemen. Via deze link kunt u meer informatie vinden over het Protestival: https://www.greenpeace.org/nl/protestival/

Reageer op artikel:
Noodlanding voor het klimaat
Sluiten