Opvoeden

Derek Hogeweg 5 nov 2019 / 07:33 uur

De leraren staken – en geef ze eens ongelijk. Arie Slob dacht er nog snel een stokje voor te steken, maar was vergeten dat emoties niet te koop zijn. Onvrede is onbetaalbaar. De geïmproviseerde kapitaalinjectie van 460 miljoen wekt de indruk dat je met geld alles kunt oplossen. Terwijl het juist in het onderwijs om zoveel meer gaat dan alleen geld.

Het huidige lerarentekort is het gevolg van een chronisch imagoprobleem. Zolang dat niet veranderd zijn al die miljoenen pure verspilling. Het beroep van leraar zal aantrekkelijker moeten worden gemaakt. Daarbij speelt het salaris ongetwijfeld een rol, echter denk ik dat we andere factoren niet moeten onderschatten. De juf van nu is niet meer de vrouw die met krijtjes optelsommen op het bord kalkt. De kinderen zijn niet meer de kinderen met een gum en een ruitjesschrift. De tijden zijn veranderd. Waar de leraar vroeger een autoriteit was is deze langzaam getransformeerd tot allround opvoeder. Ouders gooien de verantwoordelijkheid voor missers tegenwoordig zonder gêne op het bord van de docent. Is Klaasje thuis niet te handhaven? Dan zal er op school wel iets aan de hand zijn.

Daarnaast is het zo dat ouders over het algemeen meer eisen dan vroeger. Alles moet op maat gemaakt zijn. Iedereen claimt een viersterrenbehandeling, en als het even tegenzit dan wordt er verhaal gehaald. Hele ouderavonden gaan verloren aan discussies over CITO-uitslagen en gedragsproblemen. De lat moet zo hoog mogelijk, want dat maakt zogenaamd gelukkig – op het vmbo staat de doodstraf. Ouders nemen een "tegenvallend" schooladvies ter kennisgeving aan, om vervolgens te gaan pushen. En de leraar? Die zit erbij en kijkt ernaar. Met lede ogen. Gefrustreerd door de pure machteloosheid, uit het veld geslagen door de grenzeloze domheid.

Tegen mensen die alles beter weten valt niets te beginnen. Al doe je nog zo je best als leraar om kinderen iets mee te geven, het zijn de ouders die uiteindelijk het verschil maken.

Tenzij we dat veranderen.

Laten we de macht teruggeven aan al die leerkrachten die met succes de pabo hebben afgerond. Laten we vertrouwen op de kennis en kunde van deze mensen. Als zij vinden dat vwo te hoog gegrepen is dan hebben ze daar waarschijnlijk een goede reden voor. Als zij vinden dat Pietje gedragsproblemen heeft, dan is dat vermoedelijk ook zo. Laat de leraar weer gewoon de ouderwetse leraar zijn, de autoriteit.

Het opvoeden mogen de ouders lekker zelf doen.

Reageer op artikel:
Opvoeden
Sluiten