Een column schrijven

Max van Steijn 18 nov 2019 / 19:08 uur

Het is weer ochtend, ik ben onderweg naar school en stap bij het metrostation uit de bus. Voordat ik in de metro stap die mij naar mijn bestemming brengt, loop ik nog even langs de krantenbak en pik ik de Metro op. Ik stap de metro in, zoek mijn plekje en sla snel de Metro open, blader door het nieuws en beland uiteindelijk bij de laatste twee pagina’s. Ik lees nieuwsgierig mijn horoscoop, “ben toch wel erg benieuwd wat de sterren vandaag over mij zeggen” denk ik hardop. Vervolgens kijk ik even naar de snapchat-berichten die de redactie heeft ontvangen en lees ik de column.

Eenmaal aangekomen op school zitten mijn klasgenoten al in spanning te wachten tot ik hun horoscoop voorlees. Na het horen van hun boodschap voor de dag maakt mijn klasgenoot de opmerking: “is zo’n column schrijven niet iets voor jou Max? Je staat tenslotte wel vaker in de krant tussen de snapchat-berichten, een column zou een mooie nieuwe stap zijn!” Nou dat weet ik nog zo net niet dacht ik bij mijzelf. Ik heb nog nooit een column geschreven, hoe moet dat dan?

Een week later spookte de opmerking nog steeds door mijn hoofd en toen heb ik besloten; ik ga een column schrijven. Maar waarover? Ik ben tenslotte een leek in de column-wereld en er zijn oneindig veel onderwerpen waarover geschreven kan worden. Ik kan schrijven over de stikstofuitstoot, een film, het weekend of over mijn hond. Er zijn keuzes genoeg maar het moet natuurlijk wel origineel blijven dacht ik bij mijzelf. Hoe trek ik de aandacht van de lezer? Wat wordt mijn openingszin? Welke tekststructuur houd ik aan? Al deze vragen kwamen in mij naar boven terwijl ik worstelde met mijn gedachten. Een column schrijven bleek minder gemakkelijk dan ik in eerste instantie had gedacht. Met het raadplegen van het internet werd mijn vraagteken alsmaar groter en leek het schrijven van een goede column steeds meer op hogere wiskunde. Hierdoor zat ik uiteindelijk alsnog met de vraag: Hoe schrijf ik een goede column? Misschien zo?

Reageer op artikel:
Een column schrijven
Sluiten