Decembergolven

Mark de Jong 28 nov 2019

Een traditie (Latijn: trádere, overleveren) is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere generatie wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit.
We weten allemaal dat alles wat op Wikipedia staat waar is, dus daar gaan we traditiegetrouw ook nu maar even vanuit. De functie van een traditie is dus blijkbaar het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. Nu wil ik niet direct zeggen dat de hele maatschappij ontwricht is door de zwarte pieten discussie, maar we kunnen toch op z’n minst constateren dat pakjesboot 12 de deining op de decembergolven voelt.
Er is niet direct een man over boord, maar een keer in rustiger vaarwater terecht komen zou ons allemaal wel goed doen. De ‘voorstanders’ van Trappedoelie en Pedro (zo stelden de pieten zich aan mij voor toen ik als kleine jongen in de schreeuwende kou op de Millingse dijk stond te hopen op wat pepernoten) hebben het gevoel dat hen iets wordt afgepakt. Een traditie is immers een gebruik of gewoonte die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Tuurlijk is het niet leuk als dat dreigt te worden afgenomen. Dat snap ik. Echt waar jochie, maar soms is het goed om even gezamenlijk te kijken of we nog goed bezig zijn. Vooruitgang heet dat. De moeite nemen om af en toe eens samen te kijken hoe we er voor staan met onze tradities lijkt me geen overbodige luxe. Wellicht is een landelijke surpriseavond wel de oplossing. Lootjes trekken, gedichtje schrijven, kadootje kopen (max. € 7,50 uiteraard), de verwarming op 35 graden en dan in de Ziggo Dome met een coltrui een voor een de beroerde versjes aan elkaar voordragen en shampooflessen uitpakken. Ik weet zeker dat er onder het genot van pepernoten, taaitaai en warme chocolademelk een schappelijk debat opgang komt tussen de voor en tegenstanders. Dan is er in ieder geval op die avond maatschappelijke stabiliteit, al is het maar voor even.