De realistische relatie

Kiki Norbruis 5 nov 2019

Soms lees ik ergens een zinnig zinnetje en schrijf ik het op. ‘Het is niet liefde die de relatie maakt, maar de mensen die er in zitten’ was zo’n zin. Niet te romantisch, maar realistisch. Het klinkt logisch. Het zijn inderdaad mensen die het verschil maken. Zonder hen geen liefde, geen relatie en dus geen huwelijk. Het waren ook precies die woorden waar ik aan moest denken toen een bevriende bride-to-be door haar aanstaande werd toegesproken tijdens hun huwelijk.

Ik keek samen met de rest van de zaal naar een volwassen vent. Hij keek op zijn beurt, met vochtige puppy ogen, naar zijn droomvrouw. De bruidegom vertelde hoe hij het liefst de rest van zijn leven elke dag opnieuw verliefd wilde worden. Op dezelfde vrouw. Met een goed gevoel voor timing toverde hij zo een grote glimlach op het gezicht van iedereen aanwezig. Een vrolijke charmeur. Op een serieuzere toon ging hij vervolgens verder. ‘Onze ouders hebben laten zien hoe het niet moet, wij hebben daar van kinds af aan van kunnen leren. Het is aan onze generatie, aan ons, om te laten zien dat het wel kan. Eindeloze liefde. We weten dat we moet blijven werken. En werk is niet altijd makkelijk en leuk. Soms is het ploeteren en breekt de pleuris uit.’ Zo schetst hij op het meest romantische moment van hun samenzijn – hun huwelijk – een realistisch beeld over hun toekomst. Je moet liefde niet groter maken dan het is. Uiteindelijk is het de kunst om in alles liefde te zien. Zo had ikzelf liefhebben nooit eerder bekeken.

Zijn speech liet me inzien dat een huwelijk niet alleen een romantische aangelegenheid was. Het huwelijk is geen sprookje. Juist door en plein public zulke dingen te zeggen, maakt de onvoorwaardelijke liefde die je voelt een stuk echter. Liefhebben is én blijft een werkwoord. Het is iets waar je aan moet blijven werken. Het is de kunst samen te kunnen genieten van de kleine dagelijkse dingen. De geur van verse koffie en strak opgemaakt bed. Dat soort dingen. Het zijn de mensen die het verschil maken in een relatie, niet de liefde. Deze twee zorgen dat hun relatie werkt. Na hun huwelijk was ik op een andere manier naar liefde gaan kijken. Blijkbaar was ik niet de enige. Een goed voorbeeld doet volgen. Niet één, maar meerdere huwelijksgasten besloten een aanzoek te doen. We blijven nog even in de bruiloft bubble hangen en ik verwacht dat daarna de babyboom losbarst.