Vuurwerk

Ernest Dobber 8 okt 2019

Ik ben dol op vuurwerk. Als kind kwam mijn vader (heb t van geen vreemde) al begin december met een grote zak knalspul thuis, waar wij straatschoffies ons eindeloos mee konden vermaken. Eem rotje in een drol…destijds vonden wij dat t einde.

Nu staat consumentenvuurwerk ter discussie. En inderdaad ben ik ook niet echt gecharmeerd door de beelden van die zulthoofden die onze gewaardeerde agenten en hulpverleners met dat aardig knalspul bekogelen. Terwijl de gebruiksaanwijzing ( die ik uiteraard minutieus heb bestudeerd) er volstrekt helder in is dat dit niet kan!

Nou zie ik mij graag naast vuurwerkliefhebber ook als groen, vegetariër en milieudefensie lid..ik weet het..ben nou eenmaal n hollander….is gedoogbeleid..In de laatste hoedanigheid viel mij echter wel iets op..

In de klimaatdiscussie gaan plastic tasjes in de ban, worden peuken geraapt, en blijkt het zeer urgent de onvoorstelbare vervuiling met plastic tegen te gaan. Maar wat is het geval?!

Mijn geliefde knallers blijken substantieel een hoop plastic te bevatten!? In de meeste vuurpijlen zit een hardplastic koker ( de aandrijving) en n plastic kap..waar blijven die? En de luchthuilers, waarvan sommige exemplaren meer dan 500 plastic dopjes wegschieten, die ik doorgaans half juli nog in mijn tuin vind..waar blijft de rest? .en de knetterbollen..en…en…

De realiteit is dat we ter jaarwisseling dus niet alleen een kleurrijk schouwspel en vuurkabaal ter waarde van vele miljoenen wegploffen, maar ook in een keer een onvoorstelbare heveelheid plastic rondstrooien?!

Daarom roep ik ieder die dit leest op: Let op plastic als je vuurwerk koopt! Er zijn zat soorten die t prima doen, maar geen plastic bevatten. Ik heb alvast een paar pakjes touwbommen besteld. (in duitsland,) En hopelijk kan de hoogedelgeplaatste voorvechter Klaver zo een eigenzinnig woordje in deze slepende discussie hebben?

Dan ga ik me nu maar klaarmaken voor het strand…mijn dochter en ik hebben het traditionele schelpenverzamelen omgeruild met plasticplukken..en wat blijkt?..eigenlijk is het minstens even leuk.