Opwarmertje

Derek Hogeweg 9 okt 2019

Het valt niet mee om jonge mensen serieus te nemen. Of eigenlijk moet ik zeggen: jongere mensen. Als je eenmaal de dertig bent gepasseerd dan lijken tieners Playmobilpoppetjes. Om nog maar te zwijgen over twintigers. Wat weten die nou van de wereld? Ga eerst je bestaansrecht maar ‘s bewijzen!

Ik was dan ook niet verbaasd dat Greta Thunberg linea recta werd neergesabeld. Volwassenen trekken het niet om gecorrigeerd te worden, laat staan door iemand die tien jaar geleden nog een kleuter was. Nee: kinderen dienen zich vooral niet bezig te houden met serieuze zaken, daar hebben we "grote mensen" voor uitgevonden. Die zijn ouder en dus wijzer. Probleem: ze geloven het zelf ook nog, en vaak is dat al voldoende om anderen te overtuigen.

Er lopen op deze wereld een paar schaapsherders rond maar het gros is kudde. Mensen die niets anders doen dan degene volgen met de grootste waffel, met het duurste pak. Met de meeste volgers op Instagram. Mensen die alles voor waar aannemen en bijdragen aan het klakkeloos verspreiden van domme, ongefundeerde meningen. Als Truus uit Meppel zegt dat de aarde opwarmt dan lachen we ongegeneerd. Komt Christiano Ronaldo met dezelfde boodschap dan weten mensen niet hoe snel ze instemmend moeten knikken. Iemand heeft ooit bedacht dat oud-topsporters het beter weten, want als je goed tegen een bal kunt trappen heb je vast ook wel een oplossing voor allerhande wereldproblematiek. Waarom die aanname wordt gedaan weet niemand. Het probleem is dat de twijfel erover niet hardop wordt uitgesproken. Hierdoor zal een Ronaldo meer voor elkaar krijgen dan een klein, Zweeds meisje met een grote bek. Veel meer.

Doutzen Kroes liep afgelopen zomer op Instagram te gillen dat het Amazonewoud in de fik stond. Kort samengevat: "we" moesten iets doen, anders zouden de gevolgen niet te overzien zijn. Zo zijn er nog tal van voorbeelden. Zogenaamde prominenten die op social media lopen te schreeuwen dat we in actie moeten komen, aangemoedigd door hordes ja-knikkers. Komt er een klein meisje dat (terecht) uithaalt naar wereldleiders met louter dollartekens in hun ogen, dan moet ze ineens kapot. Mensen van zestien horen namelijk geen mening te hebben, laat staan dat ze die uiten. Dat trekken we niet. Zelfs niet als die boodschap gewoon een verkondiging is van een eenvoudige, doch pijnlijke waarheid: de huidige klimaatverandering is slechts een opwarmertje, een opmars naar een veel groter probleem dat we vooralsnog liever ontkennen.